Novice
16. oktober 2016
Molitev za duhovne poklice Vsako tretjo nedeljo v mesecu v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah poteka molitev za duhovne poklice, ki jo pripravljajo različne dekanije. Današnjo je pripravila dekanija Zagorje ob Savi.

Na 29. nedeljo med letom so na Brezje, k Mariji Pomagaj, v velikem številu priromali verniki iz župnij dekanije Zagorje ob Savi. Ob 15. uri so v baziliki Marije Pomagaj oblikovali molitveno uro za duhovne poklice, ob 16. uri pa je sledila sveta maša. Somaševanje je vodil mag. Vlado Bizjak, spiritual (duhovni voditelj) v ljubljanskem bogoslovju. Ob njem so somaševali tudi: dr. p. Leopold Grčar, Vinko Podbevšek, župnija sv. Kancijana Kranj, Miroslav Bergelj, župnija Radeče, Peter Bregar, župnija Šentjur Podkum, Ivan Napret, župnija Šmartno ob Paki, Jani Tušak, župnija Zagorje ob Savi, Janez Jasenc, župnija Svibno.
V nagovoru številnim romarjem se je mag. Vlado Bizjak naslonil na današnjo Božjo besedo, predvsem na evangelij po Luku (Lk 18,1 – 8), kjer Jezus učencem pove priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. “Današnja Božja beseda govori o moči vere in danes smo se zbrali pri molitvi za nove duhovne poklice in stanovitnost. Duhovnikov je vedno premalo, težko pa rečemo, koliko bi jih še potrebovali. Potebujemo predvsem take, ki imajo vero in molijo. Potrebujemo zgled svetnikov.”, je še nadaljeval mag. Vlado Bizjak.
Molitev nam mora biti v veselje, ne breme. Iz nje izhaja naša vera. Vdova iz današnjega evangelija je imela globoko vero, verjela je v dobroto krivičnega človeka. Zato moramo tudi mi biti vztrajni v molitvi in prositi Boga, da nam da, za kar prosimo. Ključ je vera, vera v moč molitve. Bog in vera nista obrobna stvar. Bog nas je ustvaril, je gospodar našega srca in življenja. Na ta svet smo postavljeni le za nekaj let, za doto, ki jo potem nesemo v onostranstvo.
V našem življenju moramo najti vero v Boga in njegovo ljubezen. Molitev lahko reši vsak problem, le zaupati moramo. Duhovnike potrebujemo in moramo zanje moliti, je pridigo zaključil mag. Vlado Bizjak.
Ob zaključku svete maše se je dr. p. Leopold Grčar v imenu frančiškanskega samostana Brezje zahvalil za molitev in lepo bogoslužje.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije