Novice
14. oktober 2016
Slovo kipa Fatimske Marije romarice Milostni kip Fatimske Marije je včeraj v ptujskogorski baziliki sklenil petmesečno romanje po Sloveniji. Sveto mašo je daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Na dan, ko se je Marija v Fatimi leta 1917 zadnjič prikazala trem pastirčkom (13. oktobra) je kip Fatimske Marije romarice sklenil petmesečno romanje po Sloveniji. V naši deželi smo ga sprejeli 12. maja, na predvečer praznika Fatimske Marije. Slovesno sveto mašo je ob sprejemu kipa v brezjanski baziliki daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Z Brezij je kip Fatimske Marije krenil na petmesečno romanje po slovenskih župnijah, od Gorenjske, Dolenjske, Primorske, Prekmurja do Štajerske, kjer so se včeraj v ptujskogorski baziliki poslovili od kipa Matere Božje.
Slovesno je bilo tudi v brezjanski baziliki, kjer je dr. p. Leopold Grčar pri molitvi rožnega venca in večerni sveti maši izpostavil kip Fatimske Marije.

Kot je v pridigi poudaril mariborski nadškof Alojzij Cvikl, je imel obisk milostnega kipa Fatimske Matere Božje je imel sporočilo: da bi nas Marija vodila k svojemu Sinu in k bolj zvestemu in doslednemu življenju po evangeliju. Fatima je zelo povezana z dogajanji v vsej vesoljni Cerkvi in tudi z zadnjimi papeži. Še posebej tukaj mislim na svetega papeža Janeza Pavla II. Z atentatom nanj, prav na praznik Fatimske Matere Božje in z njegovo posvetitvijo sveta Marijinemu brezmadežnemu Srcu in seveda, s padcem komunizma, ki je držal v kleščah veliki del Evrope.
Fatima je kraj velikega upanja. Marija ne napoveduje tragedije, ampak predlaga pot, po kateri se lahko svet reši. Človek se je zapletel v neštete zanke greha in večkrat ne vidi poti naprej. Marija pa tega človeka vabi k spreobrnjenju, tako kot začenjajo evangeliji: »Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Fatima je en sam klic k redni in poglobljeni molitvi, zlasti molitvi rožnega venca. Upam, da bomo nadaljevali z pobožnostjo petih prvih sobot v zadoščevanje Marijinemu srcu. Lepo bi bilo, da bi se vsakega 13. v mesecu po naših družinah ali po soseskah zbrali k skupni molitvi rožnega venca«, je še dejal nadškof Cvikl.

Upam, da bo obisk Fatimske Marije romarice tudi tokrat obrodil številne sadove, tudi v pripravi na 100-letnico Marijinih prikazovanj v Fatimi.

Pripravila: AEF

Fotografije