Novice
01. oktober 2016
Začetek rožnovenskih pobožnosti Oktober je v pravem pomenu mesec svetega rožnega venca. 7. oktobra obhajamo praznik Rožnovenske Matere Božje, 13. oktobra se spominjamo zadnjega prikazanja v Fatimi.

Rožni venec ima v molitvi Cerkve posebno mesto. Rožni venec govori o Kristusovi skrivnosti. V litanijah to molitev celo imenujemo sveti rožni venec. To pa zato, ker se v njej poglabljamo v samo skrivnost Božje prisotnosti v našem življenju.
Zgodovina in izvor rožnega venca se ujemata s staro prakso menihov in posvečenih oseb, da so molili psalme. S temi psalmi je bil prepleten vsakdan posvečene osebe. Sčasoma se je razvila molitev 150 zdravamarij in 30 očenašev, številka 150 ustreza enakemu številu psalmov v Svetem pismu.

Na prvo soboto v mesecu oktobru so se pri Mariji Pomagaj zbrale številne romarske skupine, iz Slovenije in drugod: Belgije, Avstrije (Koroška, Štajerska), Italije (Benečija) in Koreje. Pred milostno podobo je bilo ves čas slišalti molitev rožnega venca.
Po sveti maši ob 8.30 so se na romanje po Rožnovenski poti podali številni romarji. Pred baziliko jih je blagoslovil p. Milan Kadunc in jim zaželel srečno pot.
Sveto mašo ob 10. uri je na trgu pred baziliko daroval dr. p. Viktor Papež, ob somaševanju Franca Mlakarja ter Draga Svetka. Sveto mašo so s petje obogatili pevci in pevke Obirskega pevskega društva, na orgle je igral Tone Potočnik.

Pripravila: AEF

Fotografije