Novice
08. januar 2016
Škof Jamnik ob jubileju na Brezjah Pred desetimi leti je bil dr. Anton Jamnik v stolni cerkvi v Ljubljani posvečen v škofa. Ob jubileju je maševal pri Mariji Pomagaj. Pri sveti maši je bila prisotna ga. Marta Polak, ki bo aprila dopolnila 106 let.

Škof Anton Jamnik je ob somaševanju rektorja brezjanske bazilike, p. Roberta Bahčiča ter župnika iz Preddvora, g. Miha Lavrinca, daroval sveto mašo, ki se je bo udeležila ena najstarejših romark doslej. Na Brezjah ne pomnimo, da bi k Mariji Pomagaj poromala romarka tako častitljive starosti. Gospa Marta Polak bo, Bog daj, aprila izpolnila svoj 106. rojstni dan. Gospo Polak so na Brezje spremljali direktorica doma starejših Preddvor, gospa Andreja Valant, socialna delavka v domu starejših v Preddvoru in nekaj oskrbovancev.

In zakaj maša pri Mariji Pomagaj na Brezjah? Ko je lansko leto, 8. julija 2015, škof Jamnik obiskal mlade na oratoriju v Preddvoru se je kar naenkrat pojavila nevihta in so se vsi skupaj zatekli pod streho doma starejših občanov. Tam je bila tudi direktorica doma gospa Andreja Valant in predstavila škofu Jamniku gospo Marto Polak. Ker je gospa zgovorna in zelo bistra je povedala, da je po televiziji dan prej spremljala pogreb Slavka Avsenika, ki ga je vodil škof Jamnik. Hkrati je tudi povedala, da zelo rada posluša Avsenikovo glasbo in da je njena velika želja, da bi pred svojim 106. rojstnim dnevom poromala k Mariji Pomagaj na Brezje, hkrati pa si je še zaželela sadno kupo in kremšnito v gostilni Avsenik.
Gospa Marta Polak, ki je bila rojena 22. aprila 1910 in sedem let biva v domu starejših v Preddvoru, je od rojstva bivala pri teti v župnišču Ljubljana Šentvid, ker je bila njena teta gospodinja pri bratu, ki je bil takrat tam župnik in dekan. Ker v tistih razmerah niso našli druge možnosti je kar nekaj let bivala v župnišču. 105 let stara Kranjčanka je imela zahtevno življenjsko pot, toda kljub temu je danes še v zelo dobri telesni kondiciji – sama še lahko hodili s pomočjo bergel – hvala Bogu pa je še zelo bistrega in iskrivega uma in ima izjemen smisel za humor.

V uvodu v sveto mašo je p. Robert Bahčič pozdravil vse navzoče, še posebej gospo Marto Polak, najstarejšo romarsko na Brezjah do sedaj, njenega domačega župnika, g. Miha Lavrinca, direktorico doma starejših Preddvor, ga. Andrejo Valant ter druge zaposlene in gojence doma. Še prav posebej pa je pozdravil ljubljanskega pomožnega škofa dr. Antona Jamnika, ki prav na današnji dan praznuje 10-letnico škofovskega posvečenja. Posebno presenečenje je p. Robert pripravil škofu Jamniku, saj je za sveto mašo nosil mašni plašč, ki ga je Brezjam ob 200-letnici milosten podobe Marije Pomagaj poklonil papež Frančišek.

Škof Jamnik se je v nagovoru prisotnim najprej zahvalil frančiškanom, ki tako lepo skrbijo za Marijino svetišče. In nadaljeval:” Moja intimna želja je bila, da bi desetletnico škofovskega posvečenja praznoval v osami, nekje v Ljubljani. A Božja volja je bila drugačna in lepo presenečenje je, da lahko praznujem tu pri Mariji Pomagaj. Pred vsemi pomembnimi dogodki v življenju sem se priporočil Njej in prav tako zahvalil za dane milosti. Zahvalil za dar življenja in priporočil, da bi lahko čutil njeno navzočnost. Od otroštva romam k Mariji Pomagaj, tako tudi na večer pred tem, ko mi je nuncij sporočil novico, da so me imenovali za pomožnega škofa.”
In tako je naneslo, da je desetletnico škofovskega posvečenja praznoval skupaj z najstarejšo romarko k Mariji Pomagaj, gospo Marto Polak. S tem je izpolnil njeno največjo željo, še enkrat poromati k Mariji Pomagaj.
Med sveto mašo gospa Marta Polak ni mogla skrivati veselja. “Marija Pomagaj mi pomaga, moje srce je pri njej, ona je moja Mati, z njo se pogovarjava, z njo sem najbolj srečna” je navdušena ob zaključku pridige povedala gospa Marta. Škof Jamnik se ji je zahvalil za njeno iskrivost in zaželel, da jo ohranjata Bog in Marija ter da še naprej moli za vse nas.

Ob koncu svete maše je škof Jamnik gospe Marti Polak poklonil sliko Marije Pomagaj. “A meni jo boste dali? Presrečna sem!” je iskrivo dodala gospa Marta.
V imenu vseh prisotnih se je škofu Jamniku zahvalila direktorica doma starejših Preddvor, gospa Andreja Valant.
Za zaključek so se v častno knjigo gostov pri Mariji Pomagaj vpisali gospa Marta Polak, gospa Andreja Valant ter ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Zapisala: Andreja Eržen Firšt

uvod v sveto mašo, p. Robert Bahčič

Prenesi MP3 datoteko

nagovor, škof Anton Jamnik

Prenesi MP3 datoteko

zahvala, ga. Andreja Valant

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije