Novice
06. januar 2016
Sveti trije kralji so prišli k novorojenemu Jezusu Na praznik Gospodovega razglašenja se spominjamo treh modrih, ki so svetu sporočili novico o rojstvu Odrešenika.

Danes je praznik svetih treh kraljev ali Gospodovo razglašenje. V jasli smo k Sveti družini postavili še figure svetih treh kraljev, Gašperja, Miha in Boltežarja. S tem dejanjem se spominjamo prihoda treh modrih k novorojenemu Jezusu. Trije modri so sledili znamenju na nebu, ki jih je pripeljalo v Betlehem, do hleva, kjer je v jaslih ležal Odrešenik. Njemu so prinesli darila, kadilo, zlato, miro in se mu poklonili tako, da so se odkrili, sneli krone.

Ob začetku večerne svete maše so koledniki prinesli darove, ki so jih zbrali v trikraljevski akciji in so namenjeni misijonskim deželam. Kot je dejal dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, ta radodarnost kaže, da ljubezen do sočloveka še nikoli ni zamrla in tudi ne bo. »Kot so kralji čutili, da morajo slediti zvezdi, luči, smo mi nocoj tukaj, da bi sledili novo rojenemu Odrešeniku.«

V homiliji je p. Robert spomnil na pomen današnjega praznika. »Današnji praznik svetih treh kraljev ali Gospodovo razglašenje, z grško besedo epifanija, nam hoče povedati in nas tudi vprašati, v nas predramiti zavedanje, kdo je tista prava luč, ki je prišla na svet in kje je zasijala in komu so rekli oz. zanj uporabili besedo razodetje. Pogani so uporabljali besedo epifanija, takrat ko je kralj prišel v mesto, da so pokazali, da je on najmočnejši, da je on tisti, ki ga je potrebno poslušati in ubogati. In za Jezusa so kristjani tudi uporabili besedo epifanija, in to dvakrat: ko se je Jezus rodil in zato, da bi prikazali in povedali, da bo ta Gospod prišel ob koncu časa. Epifanija. Gre za razodetje Boga samega, za njegovo moč.«

Po večerni sveti maši je sledil koncert Slovenskega citrarskega kvarteta v sestavi Peter Napret, Tomaž Plahutnik, Anita Veršec in Janja Brlec. Ob spremljavi citer in violine so zbranim zaigrali božične skladbe domačih in tujih avtorjev.

Pripravila: NK

Fotografije