Novice
02. januar 2016
Sveta vrata bazilike Marije Pomagaj Z odprtjem svetih vrat v baziliko Marije Pomagaj smo se tudi na Brezjah dejavno vključili v sveto leto usmiljenja.

Pri nastajanju svetih vrat za brezjansko baziliko so sodelovali: avtor svetih vrat, akademski kipar Mirsad Begić, arhitekt Matija Suhadolc; livarsko družinsko podjetje Livartis, Borut Kamšek; kovinopasar Nejc Škof; mizar Tine Jesenovc ter slikopleskarstvo Dipex, Dušan Presetnik.

Razlago svetih vrat brezjanske bazilike je po pogovoru z avtorjem pripravil gospod Ignac Navernik.

Naša sveta vrata so konkreten izraz Jezusove izjave iz Janezovega evangelija: »Jaz sem vrata.«
Na zunanji strani je upodobljen Kristus, pripet na križ, ki pada v brezno človeške bede. Slednje predstavlja grozeča jama s kostmi. Gube izražajo težo, grozo in strah. Kristus pada v to črno luknjo vesolja, ki ga z vso silo vleče v svojo sredino. Prihaja z višine, kar nakazuje njegovo učlovečenje.
Desna Kristusova roka je že v breznu med drugimi kostmi. Leva roka pa v prostoru ustvarja sled, ki spominja na angelsko perut. Kristusovo telo je telo mladeniča, a njegov obraz je obraz starega moškega, s katerim se običajno upodablja Boga Očeta. Kristus je namreč edina pristna podoba Očeta.
Pri Jezusovih nogah je vrč, v katerem se zbirajo solze trpečega ljudstva. Ob njem je vejica z rožnimi popki, ki predstavljajo hrepenenje ljudstva po spremembi.
Posledice Božjega sestopa v pekel prikazuje motiv na notranji strani vrat. Ladja, ki plove na mirnih valovih, njen jambor so veje, ki prinašajo sadove. Teh je vse polno. V morju so sicer še zmeraj dobro vidne kosti, vendar ne napolnjujejo več z grozo, pač pa prinašajo sad.
Daljšo razlago in ves postopek nastajanja svetih vrat bomo pripravili v posebni knjižici.

Pripravila: AEF

Fotografije