Novice
17. januar 2016
Molitev za duhovne poklice Vsako tretjo nedeljo v mesecu v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah poteka molitev za duhovne poklice. Današnjo molitev je oblikovala dekanija Domžale.

V brezjanski baziliki Marije Pomagaj vsako tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri poteka molitev za duhovne poklice, ki jo vsakič pripravlja druga dekanija. Danes je molitev oblikovala dekanija Domžale. Po molitveni uri je sledila sveta maša, somaševanje je vodil dr. p. Leopold Grčar, somaševalo je sedem duhovnikov domžalske dekanije. S petjem so bogoslužje obogatili pevci iz župnije Moravče. V nagovoru se je g. Klemen Svetelj, župnik v Domžalah, navezal na današnji evangeljski odlomek, ki nam prinaša pričevanje o prvem Kristusovem čudežu. Jezus je v Kani Galilejski storil prvi čudež in z njim razodel svoje veličastvo.

“Vina nimajo,” pomeni konec neke religije. V modrostnih besedilih lahko odkrijemo, da vino pomeni veselje, ljubezen, tisto, kar daje življenju okus. Marija torej pravi: “Nimajo več ljubezni,” zato nam ikonografija pričuje, da sta mladoporočenca žalostna. Iz Visoke pesmi vemo, da odnos med ženinom in nevesto pomeni odnos med Bogom in človekom.
Cerkveni očetje so v šestih kamnitih vrčih dejansko videli simbol postave, ki je okamenela in se posušila. Kristus predstavlja novost zaveze, utemeljene in udejanjene v ljubezni,ki vsebuje tudi postavo. Dejansko je pravi način razumevanja postave ljubezni do Boga in do ljudi.
(povzeto po Magnificat, januar 2016, str. 233)

Pripravila: AEF

Nagovor g. Klemen Svetelj, župnik v Domžalah

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije