Novice
08. september 2015
"Marija, upanje za ves svet in zarja odrešenja." S slovesno sveto mašo, ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, smo na Brezjah praznovali rojstvo Device Marije.

V katoliški Cerkvi danes obhajamo praznik Marijinega rojstva ali mali šmaren. Katoliška in Pravoslavna Cerkev Marijino rojstvo praznujeta na isti dan. Evangeliji o Marijinem rojstvu ne poročajo. Izročilo praznika Marijinega rojstva temelji na apokrifnem spisu z naslovom Janezov protoevangelij iz konca 2. stoletja. Avtorstvo dokumenta je sicer dvomljivo, opisuje pa pomembno zgodovinsko dejstvo rojstva Jezusove matere. Katoliška Cerkev se skozi cerkveno leto, poleg Jezusovega rojstva, spominja rojstva še dveh oseb: Marije in Janeza Krstnika. Pri ostalih svetnikih se vedno spominja le dneva njihove smrti. Razlog za to je edinstveno poslanstvo, ki sta ga oba opravila v zgodovini odrešenja. S tega vidika je Marijino rojstvo, tako kot rojstvo Janeza Krstnika, v neposredni povezavi s prihodom Odrešenika Jezusa Kristusa na svet. Zato imata Marijino rojstvo in njena življenjska pot pomen, ki presega njeno osebo.

Slovesno somaševanje desete romarske maše je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ob njem je maševal še dr. p. Leopold Grčar, vikar Frančiškanskega samostana Brezje. P. Leopold je v uvodu pozdravil romarje in se gospodu škofu zahvalil za vodenje svete maše.

Na današnji dan, ki je začetek zveličanja, je škof Jamnik v svoji pridigi poudaril pomen molitve: »Molitev je človekov izraz vere. Prenehati moliti bi pomenilo prenehati verovati. Kakor bi pomenilo prenehanje dihanja konec življenja. Molitev je tako v celoti odsev našega hrepenenja po Bogu. Vse prepogosto se danes opušča molitev in krščanstvo se tako lahko spremeni v poceni aktivizem in plitvi humanizem. Zato je še toliko bolj pomembno poudarjati pomen molitve, tako osebne, družinske kot tudi molitve v različnih občestvih.« Moliti za sebe, pomeni tudi moliti za druge, spreminjati sebe, spreminjati druge, spreminjati svet na bolje.
Škof je poudaril tudi pomen upanja, ki preganja pasivnost in spodbuja aktivnost, misel na bolje: »Pomembno je upanje, ki ga je potrebno vedno znova gojiti, spodbujati in ohranjati: upanje je v tem, da v vsem dogajanju, pa naj bo uspeh ali padec spoznamo, in verujemo, da nam Bog po vsakem dogodku nekaj pove in se naučimo nečesa novega! Prav vse na tem svetu ima svoj smisel, razlika je samo v tem, da je tega včasih težje, včasih pa lažje odkriti. Pri tem pa moramo biti predvsem, potrpežljivi, ponižni in hvaležni za trenutek v katerem živimo.«

Ob koncu svete maše je škof Jamnik blagoslovil vse zbrane in tudi tiste, ki so poslušali sveto mašo preko radia, vse, ki molijo in upajo, ne glede na to, kje so. Kot je dejal, vsi smo v enem občestvu.

Po slovesni maši je v dvorani nad zakristijo potekalo srečanje starih staršev, pod okriljem Združenja starih staršev Slovenije – Glas starih staršev. Združenje, ki je bilo ustanovljeno v lanskem letu se zavzema za spoštovanje vloge starih staršev v družini in družbi.

“Zora je konec minevajoče noči in začetek dneva, ki sledi. Podobno se je z rojstvom blažene device Marije noč krivde razblinila in se je začel dan milosti.” (Sv. Tomaž Akvinski)

Fotografije