Novice
06. september 2015
"Marija želi biti kraljica naših src." Na Brezjah danes obhajamo slovesni praznik, 108. obletnico kronanja podobe Marije Pomagaj. Slovesno somaševanje je ob 10. uri vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

»Efata!« ali »Odpri se!« … tako je rekel Jezus gluhonememu, ki ga je ozdravil. Odprimo se tudi mi, odprimo svoja srca njej, ki nas varuje, materi naroda, Mariji Pomagaj. Danes, na 23. nedeljo med letom, je na Brezjah potekala slovesna sveta maša, s katero smo praznovali 108. obletnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj. Že leta 1907 je slovenski narod s kronanjem milostne podobe izkazal zahvalo za uslišane molitve.
Pri deseti sveti maši se je na trgu pred baziliko zbralo veliko romarjev iz vseh koncev Slovenije. Slovesno somaševanje je vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ob njem sta maševala rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič ter Tone Kerin, misijonar na Madagaskarju, ki je obenem tudi apostolski administrator.

Škof Glavan je nagovoru poudaril pomen Marije, Božje matere, ki se ji priporočamo, jo prosimo in jo slavimo. Kot je dejal, je Marija v evangelijskem duhu, s ponižnostjo, žrtvijo, pravičnostjo, skromnostjo in uboštvom prišla do svoje krone. Bila je tudi prva izmed nas, ki je bila z dušo in telesom vzeta v nebesa. S kronanjem njene podobe, smo se zavezali in ji dali obljubo, da hočemo hoditi po poti njene vere. Prizadevati se moramo, da Marija postane tudi kraljica naših src.
Škof Glavan je med drugim tudi opozoril, da v svetem pismu lahko beremo, da se je Jezus le ob dveh priložnostih obrnil neposredno k Mariji: pred čudežem v Kani Galilejski (Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Jn2, 3-4) ter ko Jezusa križajo (Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej, tvoj sin!« Jn19, 26-27). Kljub temu je Jezus svojo mati globoko spoštoval in ljubil. In tako moramo Božjo Mater Marijo ljubiti tudi mi.

Ob koncu svete maše je novomeški škof msgr. Andrej Glavan blagoslovil navzoče romarje in jim zaželel lep praznik.

Pridiga novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije