Novice
05. september 2015
"Kronajmo Marijo s svojim življenjem." Na predvečer slovesnega praznika, obletnice kronanja milostne podobe Marije Pomagaj, je somaševanje vodil novomašnik, g. Aljaž Kraševec.

Na današnji dan, ko praznujemo tudi god blažene Matere Terezije iz Kalkute, smo na Brezjah s slovesno sveto mašo pričeli s praznovanjem obletnice kronanja milostne podobe Marije Pomagaj. Somaševanje večerne maše je vodil novomašnik, g. Aljaž Kraševec, ob njem je maševal tudi rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič.
V uvodu v sveto mašo se je p. Robert novomašniku zahvalil, da se je odzval povabilu. Današnje praznično bogoslužje je bilo s prisotnostjo novomašnika še toliko bolj slovesno. Kronanje milostne podobe, ki so ga z dovoljenjem papeža izvršili 1. septembra 1907, je bilo odraz prisotnosti in pomena Marije Pomagaj za slovenski narod. Nebeški Oče nam je Marijo Pomagaj dal za našo mater in kraljico. Na njeno priprošnjo nas varuje in vodi, romarje k nebeškemu kraljestvu.

Tudi blažena Mati Terezija se je v svojih molitvah priporočala Mariji, Materi Gospodarja sobote, kot je zapisala sama:
“Marija, Jezusova mati, zatekamo se k tebi z enako držo, kot jo imajo otroci, ki se vračajo k svoji materi. Nismo več otroci, temveč odrasli, ki si z vsem srcem želijo biti Božji otroci. ... Prosi za nas, da bomo postali ljudje molitve.”

Pomen molitve, predvsem pomen molitve rožnega venca je v pridigi izpostavil tudi novomašnik, Aljaž Kraševec. Opozoril je na to, da moramo rožni venec moliti vedno in vsakdaj. Rožni venec je kot veriga v rokah Marije, s katerim prežene vraga in skušnjave. Pomembno je, da Marijo kronamo vsak dan, s svojim življenjem, z vdano molitvijo.

Zaradi slabega vremena je procesija po vasi z Marijino podobo in lučkami odpadla, po maši so sledile litanije Matere Božje ter molitveno bdenje pred Najsvetejšim do jutranje svete maše.

Pripravila: AEF

Fotografije