Novice
17. september 2015
Vigilija pred praznikom vtisnjenja ran sv. Frančišku Na predvečer pred praznikom vtisnjenja ran svetemu Frančišku smo v madžarskem Marijinem narodnem svetišču obhajali slovesno vigilijo.

Slovesno somaševanje je vodil rektor bazilike Mátraverebély-Szentkút , p. Peregrin Kálmán, ob njem sta somaševala frančiškana, rektor bazilike Csikszomlyo (Romunija), p. Urban Erik ter p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike.
Pred sveto mašo so se verniki iz številnih okoliških vasi prišli pokloniti Devici Mariji. Kot je pri Madžarih v navadi, se verniki na velike praznike oblečejo v njihove narodne noše in v cerkev prinesejo zastavo svoje ga kraja, skupaj z Marijinimi banderami. Udeležencem srečanja Marijinih narodnih svetišč so tako pripravili lepo doživetje Marijinih pobožnosti. Lepo je bilo videti mlado in staro, peti skupaj Marijine pesmi ter se s tem pokloniti Božji Materi.

Po sveti maši, ki je zaradi prisotnosti predstavnikov različnih evropskih Marijinih svetišč, potekala v latinskem jeziku, je sledila procesija z lučkami, po trgu ob baziliki. Ustavili smo se tudi pred mozaikom kronanja Marije, ki ga je izdelal p. Marko Rupnik. Res nepozabno doživetje.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije