Novice
14. september 2015
Ludvik IX., francoski kralj in svetnik, Frančiškov sodobnik V dvorani nad zakristijo je potekala predstavitev knjige o Ludviku IX.

Na praznik Povišanja svetega Križa goduje Slovenska frančiškanska provinca svetega Križa in v povezavi s tem datumom je potekala tudi predstavitev knjige Ludvik IX. (1214-1270) Francoski kralj in svetnik. Knjiga je bila izdana ob praznovanju 800-letnice rojstva sv. Ludvika, ki smo jo obeležili v letu 2014. Pričujoča knjiga je zbir tekstov, s katerimi smo se tudi v Sloveniji pridružili praznovanju tega jubileja.

V uvodnem delu predstavitve knjige, je spregovorila dr. Andreja Eržen Firšt, ena od avtoric, ki je zbranim predstavila življenje in delo sv. Ludvika. 44. francoski kralj Ludvik IX. je bil pomembna oseba visokega srednjega veka. S svojo preprostostjo, velikodušnostjo, usmiljenjem in ponižnostjo je bil Ludvik oseba, ki je pustila velik pečat v evropski zgodovini, in ki je s svojim načinom življenja že v času tuzemskosti živela življenje svetnika. Za svetnika je bil Ludvik IX. proglašen leta 1297. Sv. Ludvika Cerkev slavi kot zaščitnika in vzornika »tretjerednikov«, regularnih (TOR) in svetnih (OFS).
Soavtor knjige, dr. p. Robert Bahčič je zbranim predstavil nastajanje knjige in njeno vsebino, pomen sv. Ludvika za Frančiškove redove in njegovo življenje v duhu krščanske vere.
Zbranim je spregovoril tudi Metod Trajbarič, Predsednik Narodnega sveta Slovenije in avtor uvodnika, ki je izpostavil Ludvikovo vladarsko modrost, po kateri bi se lahko zgledovali tudi sodobni voditelji.

Predstavitev je s svojim glasom in ob zvokih kitare iskreno dopolnil Marjan Bunič.

Pripravila: NK

Fotografije