Novice
12. september 2015
Lepo je biti s teboj, Jezus Na Brezjah smo se danes pridružili vseslovenskemu molitvenemu dnevu za duhovne poklice. Od 9. ure dalje je na trgu pred baziliko potekala molitev, slovesno somaševanje ob 10.30 je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V Nadškofiji Ljubljana je molitveni dan za nove duhovne poklice potekal na Brezjah. Skupaj s številnimi duhovniki, ministranti in romarji iz vseh koncev Slovenije smo prosili za nove duhovne poklice, za svetost in stanovitnost poklicanih ter za vse druge potrebe naše krajevne Cerkve. Pod geslom “Lepo je biti s teboj, Jezus” smo se ob 9. uri zbrali na trgu pred baziliko, kjer je potekala molitvena ura za nove duhovne poklice in za zvestobo poklicanih.
Slovesno somaševanje ob 10.30 je na trgu pred baziliko vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. V uvodu v sveto mašo je prisotne duhovnike, ministrante in romarje pozdravil rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič. Na dan, ko praznujemo ime Marijino so se na Brezjah zbrali številni romarji, ki so pri sveti maši sodelovali tudi z ubranim petjem Marijinih pesmi.
V pridigi je škof Jamnik nagovoril vse prisotne in opozoril na pomen molitve za duhovne poklice. Pomembno je, “da za duhovne poklice vsi skupaj radi molimo, pa ne samo danes, ampak da vsak dan v našem duhovnem življenju namenimo svoje prošnje h Gospodu za vse tiste, ki so že odgovorili na božji klic, še posebej pa tiste, ki se še odločajo da bi na to pot stopili. ... Molitev, ki vodi k svetosti, nas nikoli ne ločuje od drugih ljudi, ampak nas z njimi združuje. Kristus objema izobčene, gobavce; je in pije z grešniki; je daritveno jagnje, ki umre na oltarju križa. Zato je celotno Božje ljudstvo sveto in duhovniško ljudstvo, ker pooseblja Kristusovo navzočnost v neurejenosti in nepopolnosti našega življenja, z vsemi slabostmi in neuspehi. ... Vsi kristjani, še posebej pa tisti, ki jih je Gospod poklical in obdaril z duhovnim poklicem, se torej moramo veseliti že samega življenja ljudi, prav nihče ne sme biti izključen, z vsemi njihovimi poskusi živeti in ljubiti, ne glede na to, ali so poročeni, ločeni ali samski, ali drugačnih pogledov. Svetost duhovništva je polna veselja nad človekovim življenjem. Cerkev bi morala biti skupnost, v kateri ljudje odkrivajo Božje veselje nad njimi. To je naše poslanstvo.”
Po homiliji je sledilo pričevanje letošnjega zlatomašnika, dr. p. Leopolda Grčarja. Spregovoril je o svojem poslanstvu, kaj ga je nagovorilo, da je stopil na duhovniško pot.

Po sveti maši se je škof Jamnik v dvorani nad zakristijo srečal z ministranti, se jim zahvalil za sodelovanje pri sveti maši in jim naklonil spodbudne besede za prihodnost.

Pripravila: AEF

Homilija ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika

Prenesi MP3 datoteko

Pričevanje dr. p. Leopolda Grčarja

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije