Novice
01. september 2015
Svetovni dan molitve za skrb stvarstva Papež Frančišek je 1. september razglasil za Svetovni dan molitve za skrb stvarstva. Skrbi za stvarstvo smo se pridružili tudi na Brezjah, z molitvijo in skrbjo za naše okolje.

Papež Frančišek je v svoji okrožnici med drugim zapisal: “ ... Kot kristjani hočemo ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo. Zaradi tega moramo predvsem iz naše bogate duhovne dediščine zajemati motivacije, ki spodbujajo strast za skrb stvarstva. Pri tem moramo vedno imeti pred očmi, da za vernike v Jezusa Kristusa, Božjo Besedo, ki je za nas postal človek »duhovnost ni ločena od telesa, niti od narave ali resničnosti tega sveta, temveč živi z njimi in v njih, v občestvu z vsem, kar nas obkroža« (Laudato si 216). Ekološka kriza nas torej vabi k globokemu duhovnemu spreobrnjenju: »Kristjani so poklicani k »ekološki spreobrnitvi, ki omogoči, da vse posledice srečanja z Jezusom privrejo na dan v odnosih s svetom, ki jih obdaja« (ibid. 217).”

Na Brezjah smo se skrbi za stvarstvo pridružili na različne načine: v baziliki Marije Pomagaj je od 18. ure dalje potekala molitev, v okolici bazilike pa so, tako kot že celo letošnje poletje, potekala obnovitvena in “olepševalna” dela, s katerimi želimo poskrbeti za urejen in prijeten romarski kraj.

Pripravila: AEF

Fotografije