Novice
05. avgust 2015
Obletnica posvetitve bazilike Marije Snežne Danes obhajamo praznik Marije Snežne, na dan obletnice posvetitve bazilike sv. Marije Velike (Snežne), najstarejše rimske Marijine bazilike.

Največja cerkev Marije Snežne, ki je tudi največja Marijina cerkev na svetu, je bazilika Marije Velike v Rimu. Njeno ime Marija Snežna ali latinsko Sancta Maria ad Nives je nastalo na podlagi legende. Pod papežem Liberijem, ki je Cerkev vodil od leta 352 do leta 366, je rimski patricij Janez s privoljenjem svoje žene sklenil, da Gospodovo mater Marijo napravi za dedinjo svojega velikega premoženja, ker sama nista imela otrok. Molila sta, kako naj bi ta sklep uresničila. V noči med 4. in 5. avgustom, ko je v Rimu navadno največja vročina, se je zakoncema v sanjah prikazala Marija in velela pozidati cerkev na kraju, kjer bo naslednje jutro ležal sneg. Enake sanje je imel tudi papež Liberij, ki je zgodaj zjutraj šel v spremstvu duhovščine in ljudstva na grič Eskvilin, pokrit s snegom, in tam označil prostor za zidanje Marijine cerkve. Bleščeče beli sneg sredi poletja je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti. Pri cerkvi, ki jo je papež Liberij dal pozidati, je bila tudi votlina Kristusovega rojstva, posneta po pravi betlehemski votlini, zato so to cerkev imenovali tudi 'blažena Devica Marija pri jaslicah’.

V času papeževanja Janeza Pavla II. je pred Marijino ikono ves čas gorela prižgana oljna svetilka. O Marijinem češčenju je zapisal: “Vsak izmed nas naj ve, da takšno češčenje ne samo, da poteši potrebo človekovega srca, temveč je tudi edini primeren odziv na resnico o Božji materi … Božja Mati je mati Cerkve.”

Mariji Snežni je v našem gorskem svetu posvečenih kar nekaj cerkva, ena najbolj znanih je zagotovo Kapela na Kredarici, najvišje svetišče na tleh države Slovenije, – 2.515 metrov nad morjem in 348 metrov pod vrhom Triglava. Prvo kapelico je na Kredarici dal postaviti 'triglavski’ župnik Jakob Aljaž leta 1896, da bi verni planinci mogli biti ob nedeljah pri maši. Svojemu namenu je služila do jeseni leta 1952, spomladi leta 1953 so jo našli porušeno. 19. avgusta 1992 je bila blagoslovljena nova kapela. Ob kapeli na Kredarici so Mariji Snežni posvečene še kapele na Veliki planini, na Krvavcu in v Martuljku. Marija Snežna ima v Sloveniji tri župnijske cerkve: Marija Snežna v Slovenskih goricah, Solčava ter Trnovo nad Gorico.

Pripravila: AEF

Fotografije