Novice
25. avgust 2015
Ludvik IX. francoski kralj in svetnik Danes goduje sveti Ludvik, francoski kralj, bojevnik, dobrotnik, zaščitnik ljudstva ter zavetnik frančiškovega svetnega reda.

»Predragi sin! Najprej ti naročam, da ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso močjo; brez tega ni zveličanja. Sin, moraš se varovati vsega, kar veš, da ne ugaja Bogu, namreč vsakega smrtnega greha, tako da moraš rajši dopustiti, da te na vse načine mučijo, kakor pa da bi storil kakšen smrtni greh. …« S temi besedami je sveti Ludvik, 44. francoski kralj, začel oporoko, ki jo je na smrtni postelji leta 1270 narekoval svojemu sinu, Filipu III. Iz oporoke je razvidna globoka vera kralja, ki je v 13. stoletju močno zaznamoval zgodovino Francije in celotne Evrope.

25. aprila 2014 je minilo 800-let od rojstva svetega Ludvika, francoskega kralja in pomembnega moža visokega srednjega veka. Cerkev ga slavi kot zaščitnika in vzornika »tretjerednikov«, regularnih (TOR) in svetnih (OFS), zato je bilo jubilejno leto na različne načine po vsem svetu posvečeno obujanju spomina na skoraj pozabljenega svetnika. Neznani kralj je, kljub svoji časovni oddaljenosti, saj je živel kmalu po sv. Frančišku, postal ne samo zanimiva oseba preteklosti, ampak tudi vzornik.

Vodja ene najpomembnejših držav tistega časa je bil v svojem življenju zdržen in skromen. Prizadeval si je za poštenost in krščanske vrednote povsod, kjer je imel vpliv in tega ni bilo malo. Velik vladar pa je bil dostopen tudi za preproste ljudi in njihove težave. Kljub temu ali pa prav zaradi tega je Francija v tistem času doživela močan razcvet. Lahko nam je zgled v družinskem življenju ali pa v svoji goreči in trdni veri, za katero je tvegal življenje.

Ob zaključku jubilejnega leta smo pripravili knjigo, zbir tekstov različnih avtorjev, ki so na različne načine pomagali osvetliti lik svetnika, ki je s svojo karizmo zapustil velik pečat v zgodovini.
Knjiga o svetem Ludviku IX. bo na razpolago v Romarskem uradu na Brezjah.

Fotografije