Novice
24. avgust 2015
Danes je Jernejevo 24. avgusta goduje sv. Jernej, eden izmed dvanajstih Jezusovih apostolov

Danes goduje sv. Jernej, imenovan tudi Bartolemej, en izmed dvanajstih Jezusovih apostolov. Živel je v prvem stoletju našega štetja, rojen v Kani v Galileji, umrl je v Albanopolistu v Armeniji.

Omenjajo ga Matejev, Markov in Lukov evangelij ter Apostolska dela, Jernej pa se v teh omembah navadno nahaja v Filipovi družbi. Filip in Jernej sta bila prijatelja še predno sta spoznala Jezusa, Filip pa je bil tudi tisti, ki je Jerneja pripeljal k Jezusu in mu ga predstavil. Začetna Jernejeva skepsa nad Jezusom je kmalu menila, saj je spoznal, da je pravi prerok in odrešenik. Kmalu je postal Jezusov učenec in eden prvih Jezusovih apostolov. Jernej je v svetih delih omenjen kot eden tistih, ki se jim je prikazal vstali Jezus.
Po prihodu Svetega Duha nad apostole se je tudi Jernej posvetil oznanjanju evangelija. Oznanjanje krščanstva ga je po izročilu vodilo preko Mezopotamije celo do Indije, kot pridigar pa je svojo življenjsko pot sklenil v Armeniji. Povsod je bil lepo sprejet, slovel je po svoji sposobnosti zdravljenja, predvsem zdravljenja obsedenih. V Armeniji je obsedenosti pozdravil hčer tamkajšnjega kralja Polimija, ki se je zaradi tega skupaj s svojo družino spreobrnil. Poganski duhovniki so, v besu, nad Jerneja naščuvali kraljevega brata Astiaga, ki ga je ukazal ujeti in mučiti. Na koncu so Jerneja živega odrli in ga križali, po nekaterih virih tudi obglavili.

Sv. Jerneja navadno upodabljajo v belem plašču, obut je v sandale ali bos. Po navadi ima kratke, temne in skodrane lase ter kratko pristriženo brado. Jernejevi atributi so nož, s kakršnim so ga odrli, pogosto mu čez roko visi odrta koža ali pa v roki drži odsekano glavo.
Je zavetnik rudarjev, knjigovezov, krojačev, kmetov, vinogradnikov, pekov, pastirjev, mesarjev, sedlarjev, strojarjev, čevljarjev, rokavičarjev, štukaterjev, trgovcev z oljem, sirom in soljo. K sv. Jerneju se ljudje obračamo tudi v priprošnji proti boleznim živčevja in psihičnih bolezni, trzanju in kožnim boleznim.
Sv. Jernej je zavetnik Frankfurta in Altenburga (Nemčija), Maastrichta (Nizozemska), Plzna (Češka), Liegea (Fanciji), v Sloveniji mu je posvečenih več cerkva (v Ljubljani, Kočevju, Slovenski Bistrici, Begunjah pri Cerknici, Blatnem, Šetjerneju, Seči, Vojniku in drugod).

Jernejevo je bil včasih pomemben kmečki praznik, saj je bil dan zahvale za pospravljeno žetev. Bil je tudi dan namenjen nabiranju zdravilnih zelišč, ki imajo posebno moč. Nekoč je bilo Jernejevo tudi dan namenjen plačevanju računov in obresti.
Za Jernejevo obstajajo tudi vremenski pregovori: »Po vremenu Jerneja se vsa jesen nareja.«, »Sveti Jernej v kožuhu mašuje.«, »O Jakobu pšenica zori ali zgori, grozdje pa na božjo pot odide in šele ob Jerneju nazaj pride.«, »Slana na Jerneja, gotovo bo zijala vrana.«

Pripravila: NK

Fotografije