Novice
23. avgust 2015
21. nedelja med letom »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš!« (Jn 6,68-69)

»Nekaj nedelj, kot veste, nam je bogoslužje ponudilo v razmišljanje šesto poglavje Janezovega evangelija, v katerem se je Jezus predstavil kot 'živi kruh, ki sem prišel iz nebes ' in dodal: 'Če kdo je od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom jaz dal, je moje meso za življenje sveta’ (Jn 6,51). Judom, ki so se med sabo prepirali in se spraševali: 'Kako nam more ta dati svoje meso jesti?’ (v. 52), in svet še vedno razpravlja o tem, je Jezus enkrat za vselej zatrdil: 'Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi’ (v. 53). Danes na 21. nedeljo med letom premišljujemo zaključek tega poglavja, v katerem četrti evangelist poroča o odzivu ljudi in tudi samih učencev, ki so se ob teh Gospodovih besedah pohujšali do takšne mere, da so mnogi, ki so do tedaj hodili za njim, vzkliknili: 'Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati? (v. 60).”
Besede, vzete iz nagovora papeža Benedikta XVI. na 21. nedeljo med letom, 23. avgusta 2009, povzemajo evangelije preteklih nedelj, ob katerih so številni godrnjali: “Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?” Papež Benedikt XVI. ob tem nadaljuje:“Če si krščanstvo razlagamo na temelju lastnih predpostavk, popolnoma zgrešimo njegovo bistvo. Na začetku kristjanovega bitja ni neka etična odločitev ali velika ideja, ampak srečanje z nekim dogodkom, z neko osebo, ki daje njegovemu življenju novo obzorje in s tem njegovo odločilno usmeritev. Poglejmo raje onkraj besed, na Besedo. Tako se bomo iz strahospoštovanja do Kristusa podrejali drug drugemu in si izbrali danes, komu hočemo služiti – lastnim idejam in predpostavkam ali Kristusu.”

Tudi to nedeljo je osrednja romarska maša ob 10. uri potekala na trgu pred baziliko, vodil jo je rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič. V nagovoru romarjem se je navezal na božjo besedo današnjega dne, na Jozuetov preroški govor in Jezusove besede, zapisane v Janezovem evangeliju.

Pripravila: AEF

Fotografije