Novice
16. avgust 2015
20. nedelja med letom pri Mariji Pomagaj »Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem.« (Jn 6,56)

V prelepem sončnem dopoldnevu smo s slovesnimi svetimi mašami na Brezjah danes obhajali 20. nedeljo med letom. Tudi danes je na Brezje priromalo veliko število romarjev iz vseh koncev naše dežele.
V današnjem evangeliju nam Jezus govori o kruhu življenja, o svoji resnični navzočnosti v sveti evharistiji. Romarsko sveto mašo ob 10. uri je daroval rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič. V pridigi je spregovoril o različnih “hranah”, ki jih človek potrebuje za preživetje: hrano, ki jo nosimo v usta, besede, ki pridejo v naša ušesa, podobe, ki prihajajo pred naše oči. Vse to lahko
nahrani ali oslabi našo telo in dušo.

Danes praznujemo tudi god svetega Roka, ki ga na Slovenskem že od davna častimo kot velikega priprošnjika zoper kugo, ki je v naših deželah pogosto razsajala. Upodabljajo ga samega ali skupaj s sv. Boštjanom; v romarski obleki, z romarsko palico in bučo; z roko kaže na kužno bulo na stegnu. Zraven sebe ima psa s kruhom v gobcu. Upodabljajo ga pa tudi z angelom, ki nosi posodo z zdravili in ko zdravi kužne bolnike.
Tako kot vsako leto, so tudi letos na Brezje na dan svetega Roka s konji priromali od blizu in daleč. Na travniku ob parku je konje blagoslovil p. Tadej Inglič.

Pripravila: AEF

Fotografije