Novice
15. avgust 2015
Praznovanje Marijinega vnebovzetja na Brezjah »Marija se je povzdignila v tako neskončno veličastne nebeške višave, da je sama Beseda iz najvišjih nebeških svodov prišla ponjo in jo ponesla kvišku.«

Velika maša, največji in najstarejši Marijin praznik je na Brezje privabil več kot 3500 romarjev iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine.
Jutranje deževje ni pregnalo romarjev, ki so se danes namenili priti na Brezje, na praznovanje slovesnosti Marijinega vnebovzetja. Na največji in najstarejši Marijin praznik, ljudje romajo k Mariji Pomagaj na Brezje polni pričakovanja in upanja na čudež, vstajenje, kot ga je doživela Marija.

Pri Slovencih je že sam sprejem krščanstva tesno povezan z Marijinim vnebovzetjem. Prva cerkev med pokristjanjenimi Slovenci na Koroškem, Gospa Sveta, je vsekakor bila že takoj od začetka posvečena Mariji vnebovzeti. In »velika maša« (vnebovzetje) je bila stoletja pri našem narodu posebno priljubljen čas romanj v razna Marijina svetišča.
»Dober dan in dobrodošli dobri ljudje.« S temi besedami je v uvodnem nagovoru dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike, pozdravil zbrane vernike, ki so se prišli poklonit na Brezje Njej, Božji Materi. Posebej je pozdravil msgr. Stanislava Zoreta, ljubljanskega nadškofa metropolita, ki je na letošnji praznik Marijinega vnebovzetja prvič daroval sveto mašo. »Marijino mesto v nebesih je znamenje upanja za vse nas, ki pričakujemo delež pri Jezusovem vstajenju. Če bomo molili k Mariji ne bomo nikoli izgubili upanja. Če nas ona varuje se nam ni potrebno ničesar bati.« so bile besede p. Roberta, s katerimi je nagovoril romarje k sledenju zgleda Marijinega življenja.

Slovesno somaševanje je letos prvič na veliki šmaren vodil slovenski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, OFM.
Nadškof Zore je v pridigi poudaril pomen Marijinega praznika za vsakega človeka: »Praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, kakor je med nami še bolj poznan, je zelo močno vstopil med resnice naše vere in ji dal močan pečat. Množice do zadnjega kotička napolnijo Marijine božje poti in druga svetišča. Kristjani smo namreč ob praznovanju Marijine poveličanosti v nebeški slavi polni veselja, polni prekipevajoče radosti, ki jo moramo izraziti v romanju, v petju Marijinih pesmi in v zahvaljevanju Bogu, ki tako čudovito skrbi za vse, ki se njemu izročajo. Prepevamo Mariji in slavimo Boga Očeta, da je na Božji materi že uresničil Jezusovo obljubo, da je v hiši njegovega Očeta veliko bivališč in da bo zopet prišel in nas k sebi vzel, da bomo tudi mi tam, kjer je on. Zato danes naše oči napolnjuje podoba žene, ki je ogrnjena s soncem, pod njenimi nogami je mesec, na njeni glavi pa je venec iz dvanajstih zvezd. Žena je odeta v lepoto, žena je polna svetlobe. Poveličanost te Žene, poveličanost Božje matere Marije je izpolnitev Božjih obljub.«
Kristjani smo na ta dan polni veselja, saj je bila Marija kot prva predstavnica človeškega rodu deležna polnosti bivanja v nebeški slavi.

Po pridigi je sledila obnova posvetitve slovenskega naroda Mariji. Slovenski kristjan je povabljen, da se Mariji posveti vsak dan in ne samo na praznik. Posvetilna molitev zavzema vsa področja človekovega življenja. Molimo jo v želji, da bi Marija res spremljala naše življenje in da bi se mi tega zavedali.

Naj bo današnji dan poln blagoslova in milosti, ki nam jih naklanja priprošnjica Marija Pomagaj!

Pripravila: Nina Klisarič

Uvod v sveto mašo, dr. p. Robert Bahčič

Prenesi MP3 datoteko

Pridiga ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stainslava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije