Novice
13. avgust 2015
Romi pri Mariji Pomagaj Pred velikim šmarnom slovenski Romi romajo na Brezje

Tudi letos so slovenski Romi priromali k zavetnici Mariji Pomagaj na Brezje, da se ji priporočijo, ji izpovejo svoje prošnje in skrbi, se ji zahvalijo za že izpolnjene prošnje. Z njimi je prišel tudi župnik Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci, ki vodi pastoralno delo med Romi in pripravlja praznovanje na Brezjah.

Romske družine, ki kampirajo na Črnivcu, so se danes zbrale na procesiji, v kateri so predstavniki Romov ponesli podobo Marije Pomagaj po parku miru. Podobi so sledili ostali Romi, s svečkami v rokah, v procesiji so molili in prepevali Marijine pesmi. V primerjavi z lanskim letom, ko je procesiji ponagajal dež, je bilo vreme letos vernikom naklonjeno, zato se je procesije udeležilo preko 400 romarjev.
Po procesiji so se Romi zbrali še v baziliki Marije Pomagaj, kjer so prisotni duhovniki podelili blagoslov in razdelili rožne vence.

Današnje praznovanje je vodil gospod Kokotec, ob pomoči kaplana Mitja Buliča, pridružili so se mu še gospod Marjan Lampret, župnik na Breznici pri Žirovnici ter nekdanji pastoralni oskrbnik Romov, dr. p. Robert Bahčič, rektor brezjanske bazilike in p. Tadej Inglič.

Pripravila: Nina Klisarič

Fotografije