Novice
11. avgust 2015
Danes goduje sveta Klara Asiška »Blaženo uboštvo! Tistim, ki ga ljubijo in doumejo, je porok za večno bogastvo.«

Danes goduje sv. Klara Asiška, ki je umrla na današnji dan 1253. Sv. Klara se je rodila leta 1194 v Assisiju, kjer je spoznala nekoliko starejšega Frančiška in začela slediti njegovemu pričevanju življenja po evangeliju. V postnem času 1212 leta je slišala pridiganje sv. Frančiška, ki jo je povsem prevzelo, tako, da je pobegnila od doma in odšla k Frančišku v porcijunkulsko kapelo na ravnici pod Assisijem. Ob sprejemu ji je Frančišek odrezal dolge lase in ji nato izročil redovno oblačilo in pajčolan. Naslednjih 40 let je živela v samostanu ob cerkvi sv. Damjana in vodila skupino deklet, ki so ji sledile. To so bile prve klarise. Umrla je leta 1253 z odobrenim vodilom v roki.

Klara je bila za svetnico razglašena dve leti po smrti. Klara je zavetnica klaris in mesta Assisi, priporočajo se ji tudi perice, zlatarji, pletilje, steklarji, slikarji na steklo. Sv. Klara je tudi zaščitnica proti vročici, očesnim boleznim ter zavetnica slepih. Papež Pij XII jo je 1958 postavil za zavetnico televizije, telegrafa in telefona.
Sv. Klara je največkrat upodobljena v črnem ali temno rjavem oblačilu. Njeni atributi so križ, knjiga z vodilom, monštranca, ciborij in lilija.

Pripravila: AEF

Fotografije