Novice
04. junij 2015
Zapovedani praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi Danes praznujemo slovesni praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Sveto mašo v Baziliki Marije Pomagaj ob 10. uri je daroval p. Tomaž Menart.

Čeprav je »praznik keliha« na veliki četrtek, smo takrat že zazrti v Jezusovo trpljenje. Danes pa v polnosti praznujemo veselje in hvaležnost ob Božjem daru. Jezus se nam daje v podobi kruha. Z njim prejmemo moč za življenjsko pot do srečanja z živim Bogom v večnosti.

P. Tomaž je v pridigi dejal, da je tisto, kar je v stari zavezi skrito, v novi odkrito. Skoraj vse podobe v novi zavezi imajo svoje prapodobe v stari. Tudi podoba evharistije.

Med pasijonom, ki ga iz zaobljube uprizarjajo v Oberammergau, pri zadnji večerji uprizorijo tudi sliko, kako Izraelci v puščavi nabirajo hrano. Bog jih hrani. To je prapodoba evharistije. Prerok Elija je bežal pred kraljevim maščevanjem in počival. Skrivnosti glas mu v sanjah pravi, naj vstane in je. Tudi v novi zavezi je Jezus pripravljal učence, da bo postavil evharistijo. Ko se je pri zadnji večerji to zgodilo, so učenci komaj doumeli. Človek je prvikrat jedel angelski kruh.

Zakaj nam je Jezus zapustil ta predragoceni dar Rešnjega Telesa? Da bi lahko v moči njegove hrane po zemeljski poti priromali do nebeške domovine. Čeprav je skrivnost svetega Rešnjega Telesa težko razumeti, nas vera uči, da je temu res tako.

Prvi kristjani so se skrivali v podzemne rove, katakombe, a tudi tja je segla cesarjeva roka. Kakšna močna vera je bila v teh ljudeh! Kljub preganjanju, kljub smrtni kazni so prisostvovali lomljenju kruha. Vedeli so namreč, da brez Gospodove skrivnosti ne morejo živeti, je povedal p. Tomaž.

Tudi procesije, ki so jih uvedli kasneje, ko vera v Kristusa ni bila bila več kaznovana s smrtjo, izražajo naše veselje, da se nam Jezus daje in ga v podobi kruha ponesemo v svet. Vsaka procesija je izkaz žive vere, da je pod podobo kruha živi Jezus.

»Z veseljem ga uživajmo, nikoli nam žrtev in odpoved, ki je potrebna, da lahko prejmemo sveto evharistijo, ne bo odveč. Posebej pa ne ob koncu življenja. Amen.«

V Slovenskem Marijinem narodnem svetišču bo ob 19. uri slovesna sveta maša. Po večerni maši bo procesija Svetega Rešnjega Telesa s štirimi postajami.

(P. Grimani)