Novice
20. junij 2015
47. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje Pri Mariji Pomagaj so se danes zbrali romarji iz vse Slovenije. Na pokritem trgu pred baziliko je 10. uri slovesno somaševanje vodil ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore, ofm.

Verniki so se pred Baziliko Marije Pomagaj začeli zbirati že zjutraj, ob 9. uri jih je povezalo petje in molitev rožnega venca. Sledila je sveta maša, pri kateri je zbrane je uvodoma pozdravil rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robert Bahčič.

Povabil je vse bolne, trpeče in preizkušane, naj trpljenje sprejmejo in darujejo Jezusu. Spomnil se je tudi vseh tistih, ki se slovesnosti ne morejo udeležiti in jo spremljajo doma, prek valov Radia Ognjišče.

Nadškof Zore je vernike prosil, naj molijo za naš narod, za naše družine, za nove duhovne poklice, prosil pa je tudi molitve zase in za vse duhovnike.

Kot je dejal, trpeče z Marijo Pomagaj povezuje zavest, da človek trpljenje lahko izroči samo nekomu, ki bolečino in stisko razume in pozna.

»Marija preprosto ne more spregledati nobene vaše solze, nobene gube, ki jih v vaš obraz zarišeta skrb in bolečina, ne more preslišati nobenega vzdiha, ki se izvije iz vašega srca, ne more preslišati nobene prošnje in tožbe, ki jo izgovorite njeni materinski skrbi. Vem, da ste velikokrat pri njej, ko ležite na svojih posteljah in ste odvisni od pomoči drugih. Vem, da se v nočeh, ki so za preizkušenega človeka tako zelo dolge, odpravite k njej, se zazrete v njene oči in skupaj z njo molite k njenemu Sinu.«

G. nadškof se je zahvalil organizatorjem romanja, Tiskovnemu društvu Ognjišče, in vsem, ki omogočajo vernim, da so danes kot občestvo zbrani pri Mariji Pomagaj.

Bolnike je spodbudil, naj se kljub slabostim in težavam ne predajo malodušju, ampak sprejmejo Jezusa kot luč in ga izžarevajo okolici.

G. nadškof je romarje prosil, naj molijo za slovenski narod, da bi se zacelile rane mnogih in bi dosegli narodovo spravo. Druga prošnja je bila za družine in nove duhovne poklice.

»Jezusu povejte, da v svoji bolezni in onemoglosti potrebujete duhovnike. Da potrebujete pomoč in tolažbo, ki jo dobite v svetih zakramentih. Povejte mu, da se veselite obiska duhovnika ob prvih petkih, da se veselite spovedi in svetega obhajila. Povejte mu, da vas to veselje velikokrat napolnjuje ves mesec – najprej v pričakovanju in potem v hvaležnosti. In Jezus, ki je sam rekel, nam veselja ne bo nihče vzel, nam tudi sam ne bo jemal veselje. Slišal bo vaše prošnje in bo naši Cerkvi pošiljal novih duhovnih poklicev.«

Na koncu nagovora je g. nadškof dodal prošnjo zase in za vse poklicane.

»Sam pa vam zagotavljam, da vsak dan molim za vse vas in vas izročam dobrotni priprošnji in varstvu Marije Pomagaj,« je zbranim romarjem zagotovil g. nadškof.

Nato so bolniki in drugi romarji po rokah številnih duhovnikov lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja. Po koncu svete maše je sledil blagoslov z Najsvetejšim in procesija. Verniki so se z velikim zaupanjem podali v Baziliko, k Mariji Pomagaj.

Pred fotografskimi utrinki nekaj številk: na Brezje se je preko štiri tisoč zbranih romarjev pripeljalo s 53 avtobusi in številnimi osebnimi avtomobili, maševalo je 30 duhovnikov. Prve večje dežne kaplje so počakale do konca svete maše.

(P. Grimani)

Nagovor - ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije