Novice
15. junij 2015
Sveti Vid in obletnica vrnitve Marije Pomagaj iz izgnanstva Danes goduje sveti Vid, zavetnik cerkve na Brezjah. Obhajamo pa tudi obletnico Marijine vrnitve na Brezje.

Na današnji dan pred 68-imi leti se je milostna podoba Marije Pomagaj vrnila iz izgnanstva. Mnoga svetišča so ji nudila varno zatočišče v času begunstva, danes pa smo hvaležni, da Marija Pomagaj sprejema svoje častilce na Brezjah.

Milostna podoba Marije Pomagaj je poleg evharistije drugo srce Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah.

Podobo Marije Pomagaj je leta 1814 po zaobljubi naslikal kranjski slikar Leopold Layer. V letih od 1941 do 1947 je bila Marija Pomagaj begunka kot mnogi naši rojaki. Nacisti so frančiškane po okupaciji Jugoslavije izgnali in v samostanskih prostorih uredili vojaško postojanko. Romarji so tudi v teh težkih časih prihajali na Brezje častit kopijo milostne podobe.

Izvirno Layerjevo podobo so v času vojne prenesli v ljubljansko stolnico in nato na Trsat, leta 1943 pa spet v Ljubljano. Layerjevo podobo so na Brezje vrnili 15. junija, leta 1947, na god sv. Vida, ki je zavetnik brezjanske cerkve. Marija Pomagaj se je po dolgem času spet vrnila domov.

»Mnogo romarjev je na Brezjah nestrpno pričakovalo njeno vrnitev. S kakšnim veseljem so jo prejeli, ko sta jo frančiškanski provincial p. Teodor Tavčar in dr. Kimovec nesla po cerkvi k velikemu oltarju! Po slovesni škofovi maši so jo postavili na njeno staro mesto v kapeli in zapeli zahvalno pesem. Brezje so spet dobile svoj zaklad, spet so k Materi začeli prihajati stotisoči romarjev,« je zapisal p. dr. Metod Benedik.

Danes obhajamo 68. obletnico tega veselega dogodka.

Več o prazniku svetega Vida

(P. Grimani)

Fotografije