Novice
13. junij 2015
Procesija z lučkami Mariji Pomagaj v zahvalo in priprošnjo se vsako soboto po večerni maši (od bele nedelje do vseh svetih) zbiramo pri procesiji z lučkami.

Tudi na dan, ko goduje sveti Anton Padovanski smo se po večerni sveti maši zbrali pri procesiji, ki poteka od bazilike Marije Pomagaj do križa v parku ter mimo kipa svete družine zopet nazaj v baziliko.

Sv. Anton Padovanski je zagotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov, priprošnjik za tisočere zadeve. Rodil se je leta 1195 v Lizboni na Portugalskem, umrl pa 1231 od izčrpanosti v Padovi. Bil je nekaj časa profesor v samostanu v Bologni, deloval v južni in srednji Franciji, nazadnje pa v Italiji. Slovel je kot odličen pridigar, osebno pa je bil izredno preprost in skromen, tako, da je res živel svetniško. Manj kot leto dni po smrti so ga razglasili za svetnika.

Češčenje svetega Antona se je najprej razširilo v Padovi in v redu manjših bratov. Od 16. stoletja dalje pa velikega redovnika in pridigarja častijo v vsej Cerkvi. V Italiji spada Anton med najbolj češčene cerkvene osebnosti, Antonova bazilika v Padovi pa med najbolj obiskane božje poti. Je zavetnik Padove, Lizbone, Paderborna in Hildesheima. Prav tako je zavetnik za izgubljene stvari, zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, revežev, popotnikov, pekov in rudarjev; je priprošnjik za srečen porod, proti neplodnosti, vročici; boleznim živine, brodolomu in proti vojnim stiskam.

AEF

Fotografije