Novice
12. junij 2015
Romanje mobiliziranih Gorenjcev k Mariji Pomagaj Mobiliziranci v nemško vojsko vsako leto najdejo pot k Mariji Pomagaj, da ji izrazijo svojo hvaležnost.

Vsako leto se pri Mariji Pomagaj na Brezjah zberejo člani Združenja mobiliziranih Gorenjcev v redno nemško vojsko 1941-1945. Tudi letos, so se danes, 12. junija, preživeli mobiliziranci, njihovi najbližji in svojci padlih ali umrlih, zbrali v Baziliki Marije Pomagaj in izpolnili svojo obljubo.
Somaševanje je vodil p. Tomaž Menart, somaševala sta vojaški vikar Slovenske vojske, monsr. dr. Jože Plut ter Ivan Jagodic, župnik župnije Ljubljana – Šentvid.

V pridigi je Jože Plut poudaril pomen sprave, o kateri se zadnje čase v naši državi toliko govori, a manj udejanja:
“ Pravijo, da Bog naloži vsakemu tak križ, ki ga zmore nositi. Da, lahko pa stalno negoduje in vzorec negodovanja prenaša na generacije svojih potomcev. Kaj pa, če ta podoba drži tudi za narod, slovenski narod, za obdobje okupacije s strani štirih okupatorjev za štiri leta?! Kako smo kot narod nosili to breme, se poistovetenje s križem na Kalvariji zgodilo tako, da bi lahko doživeli vstajenje? Smo morda nekje med velikim petkom in vstajenjem, v negotovosti velike sobote? Bog nas še vedno vodi, kakor smo slišali v današnji Besedi, z nevidnimi vrvicami ljubezni, da bi doumeli. Slovenski narod si zasluži spravo, vreden jo je in jo je sposoben. Zaradi generacij, ki prihajajo, da bodo lahko sočutne, vesele. sproščene in polne življenje. Pokažimo jim, da smo se kot njihovi predniki med seboj spravili, si odpustili in da, če že nekateri niso končali vojne leta 1945, jo končajmo vsaj mi. Odpustimo si, kakor sta si odpustila ameriški in nemški vojak, ali partizan in domobranec, ki sedaj, kot prijatelja, počivata v sosednjih grobovih. Ti 4 so vojno končali leta 1945. Odpustimo si, spravimo se, podajmo si roke. Tako naj Bog pomaga …”

Zahvalno spominsko romanje mobilizirancev in svojcev k Mariji Pomagaj na Brezje je bilo letos jubilejno, že 20. po vrsti, organiziralo ga je Združenje mobiliziranih Gorenjcev v redno nemško vojsko v času 1943 – 1945.

AEF

Fotografije