Novice
09. maj 2015
11. vseslovensko romanje gasilcev Danes je na Brezjah potekalo že 11. vseslovensko romanje gasilcev.

Vseslovensko romanje gasilcev po tradiciji poteka prvo soboto po prazniku svetega Florijana, zavetnika gasilcev. Na Brezjah se je tako danes zbralo preko 100 gasilcev, različnih slovenskih gasilskih društev. K Mariji Pomagaj so priromali z 20 gasilskimi avtomobili, nekaj gasilcev iz Preddvora in Kamnika pa je na Brezje priromalo peš.
Program se je pričel ob 13. uri, s srečanjem veteranov Gasilske zveze Radovljica pri gasilnem domu na Brezjah. Ob 14.30 so se začeli zbirati gasilci z vse Slovenije in potem so v slovesnem sprevodu prišli v baziliko Marije Pomagaj.
Sveto mašo ob 15. uri je daroval ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore, ob somaševanju rektorja brezjanske bazilike, dr. p. Roberta Bahčiča in Boštjana Prevca, nadškofovega tajnika.
V uvodu svete maše je predsednik brezjanskih gasilcev, Metod Gaber, pozdravil navzoče in se gospodu nadškofu zahvalil za darovanje svete maše.
Nadškof se je v nagovoru zahvalil gasilcem za njihovo plemenito delo in jih na koncu spodbudil k vzgoji mladih v duhu solidarnosti.
Brezjanski gasilci so nadškofu v zahvalo darovali hlebec kruha, spečen v domači peči.

Po sveti maši je nadškof Zore, skupaj s p. Robertom, blagoslovil gasilske avtomobile pred baziliko in nato pred gasilskim domom še novo gasilsko vozilo PGD Brezje.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Uvodni pozdrav Metoda Gabra, predsednika PGD Brezje

Prenesi MP3 datoteko

Pridiga ljubljanskega nadškofa, msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije