Novice
03. maj 2015
25-letnica Slovenske Karitas Sodelavci Slovenske Karitas so pri Mariji Pomagaj ob 15. uri pripravili molitveno uro, sledila je slovesna sveta maša.

Ob začetku molitvene ure smo slišali, da zbranim na Brezjah, milostnem kraju, Marija Pomagaj posreduje prošnje svojemu sinu Jezusu. Zbrani so se zahvalili in priporočili ob 25-letnici Slovenske Karitas, ker jih je ves ta čas spremljala in varovala. Izročili so ji sebe, svoje družine, prijatelje, znance, vse, ki so potrebni pomoči, in ves slovenski narod. V molitveni uri in zahvalni sveti maši so združili svoja srca v molitvi in petju.

V uvodu v sveto mašo je tajnik Slovenske Karitas prebral pismo predsednika Slovenske Karitas, upokojenega koprskega škofa Metoda Piriha. Ta je zapisal besede zahvale za ugled in zaupanje, ki si ga je Karitas v 25-ih letih pridobila v Cerkvi in v družbi:
»Iskreno se vsem zahvaljujem za delo, ki ste ga opravili Bogu v čast, ljudem v korist in sebi v zadoščenje. Naj vam Gospod tudi za naprej daje svojo pomoč in varstvo, rajnim pa večno srečo pri sebi! Čim bolj boste povezani s Kristusom in ohranjali v sebi živ evangeljski duh, tem bolj boste tudi v prihodnosti izžarevali ljubezen pri karitativnem delu. To vam iz srca želim.«

G. Alojzij Štefan je spregovoril o prehojeni poti tega četrt stoletja. Kot je povedal, so vedno stopali z dobroto srca in pomagali graditi sožitje v slovenskih družinah in med generacijami. Zahvalil se je za Božjo pomoč in obenem zbrane vprašal: Ali smo naredili dovolj?

Slovesno somaševanje je ob preko tridesetih duhovnikih vodil ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore. V pridigi je povedal, da bi lahko govorili o hrani in drugi pomoči, ki so jo pri Karitas razdelili, o zbranih sredstvih in podarjenih urah prostega časa prostovoljcev. Lahko bi govorili o številkah, a ko govorimo o hvaležnosti, govorimo o ljudeh.

Kot je dejal nadškof, je številnim ljudem laže, ker so prejeli pomoč. Morda so si prav zaradi te pomoči upali pogledati v prihodnost. Ljudem, ki prihajajo prosit pomoči, vračajo dostojanstvo, ki jim ga je vzela revščina. Zato smo vsem sodelavcem skupaj izrekli besedo: HVALA.

Nadškof Zore se je zahvalil v imenu vseh prejemnikov pomoči, pa tudi v imenu škofov, duhovnikov in vseh vernikov. Človeški obraz Cerkve odraža prav karitativna pomoč, ki jo sodelavci Karitas nudijo. Cerkev oznanja Boga, a mora ob tem videti človeka in mu v njegovi stiski priti na pomoč. Karitas v našo družbo poleg sociale prinaša Božjo ljubezen in sočutje.

Greh je ne skrbeti za revne in prav je, da ljudje pri vrhu slišijo za stiske drugih, je dejal nadškof. »Bodite torej glas, dragi sodelavci Karitas, glas revnih v družbi.«

»Zbrali smo se pri Mariji Pomagaj. K njej prihajamo kot k materi, ki ji lahko vse poveš, jo prosiš vse. Naj danes sprejme v svoje varstvo Slovensko Karitas, da bo po njenem zgledu podarjala svetu Kristusa in njegovo ljubezen, ki rešuje vse ljudi. Amen.«

Zahvalnemu bogoslužju je sledila akademija, ki je ob pesmih Pije Brodnik in Tomaža Plahutnika ter Komornega zbora Limbar iz Moravč, ter ob besedah sodelavcev Karitas predstavila lepoto dela za sočloveka.

Sodelavci Karitas so pogosto prvi, ki opazijo stiske ljudi, ki jih drugi ne prepoznajo. Tajnik Imre Jerebic se je zahvalil vsem, ki pletejo mrežo Karitas. Predvsem pa Božji Materi. »Brez Marije ne bo mogli zrcaliti, da smo ljubeči obraz Cerkve.«

Kot je povedal g. Primož Tomažič, so si prizadevali za rast župnijskih Karitas. Teh je danes blizu petsto. Pomoč ljudem doma pa se je širila tudi v tujino.

Ob koncu slovesnosti se je gospa Helena Zevnik Rozman še enkrat zahvalila vsem sodelavcem, prostovoljcem in zaposlenim. Preko 10 tisoč jih deluje v Karitas v Sloveniji. Naj jih pomoč soljudem še naprej bogati.

Kot so na akademiji povedali sodelavci Karitas, število prejemnikov pomoči raste. Stisko najbolj čutijo otroci. Čeprav si pri Karitas želijo še naprej pomagati najbolj ubogim v naši sredi, pa je bila ob jubileju izrečena iskrena želja, da bi se številka prejemnikov pomoči začela zmanjševati in da bi čimveč upravičencev prišlo do dela in dostojnega plačila.

(P. Grimani)

Pridiga ljubljanskega nadškofa, msgr. Stanislava Zoreta

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije