Novice
25. maj 2015
Marija, Mati Cerkve Dan po binkoštnem prazniku v Katoliški Cerkvi praznujemo praznik Marije, Matere Cerkve. Somaševanje ob 10. uri je vodil rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robert Bahčič.

Baziliko Marije Pomagaj so obiskali številni romarji in prisluhnili besedam o današnjem prazniku.

Praznik nas spominja, da so bili apostoli in Marija prva cerkvena skupnost. Mnogi umetniki so upodabljali svetopisemske zgodbe, tudi binkoštni prizor. Ta nam prikazuje zbrane apostole, ki so skupaj z Marijo premišljevali o vsem, kar so videli in doživeli z Jezusom. To je bila neke vrste molitev. Premišljevanje o Božjih besedah in dejanjih.

Marija, zbrana z apostoli, nam daje namig, kako naj radi molimo, prebiramo in premišljujemo Božjo besedo; iz tega pa tudi živimo. Premalo bi bilo spoznati Božji nauk, če ga ne bi živeli.

Marija je postala mati prve krščanske skupnosti in pozneje mati Cerkve, ki se je oblikovala na binkoštni praznik. Papež Pavel VI. je Marijo ob sklepu 3. zasedanja II. vatikanskega cerkvenega zbora razglasil za Mater Cerkve in pozneje vzklik »Mati Cerkve« dodal tudi v Marijine litanije.

Slovenski škofje so po zgledu drugih škofij prosili za dovoljenje, da bi spominski dan Marje, Matere Cerkve, smeli obhajati na ponedeljek po binkoštih. V slovenskem bogoslužnem koledarju je ta dan od leta 1980 praznik.

Ljudje se navadno radi zatečemo po pomoč k Mariji ali svojemu godovnemu zavetniku ali drugemu svetniku, ki nam je posebno drag. Nad vsemi svetniki je Sveti Duh in prav je, da tudi njega prosimo za pomoč in razsvetljenje.

Z brezjanski romarji prosimo, naj nas tudi v današnjih težkih časih vodi Sveti Duh, ko skozi sedanji svet romamo proti večnosti.

Več o prazniku Marije, Matere Cerkve

(P. Grimani)

Fotografije