Novice
23. maj 2015
Obuditev in osvežitev narodnih in verskih izročil Na Brezjah, pri Mariji Pomagaj, Kraljici Slovencev, smo slovesno obhajali predvečer Njenega praznika.

Vsi Slovenci doma in po svetu smo ta večer na poseben način povezani. Osrednje praznovanje večera slovenskih narodnih izročil je pri Kraljici Slovencev, Mariji Pomagaj na Brezjah.

Na predvečer praznika Marije Pomagaj Slovenci po svetu že od leta 1976 prižigajo sveče in molijo v dober namen. Slovenci v domovini se na ta dan v velikem številu zberemo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah in se priporočamo Njej, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila po svetu. Tako smo v duhu in molitvi povezani.

Nocoj se nas je zbralo blizu tisoč. Ob 19. uri smo pričeli večer z molitvijo rožnega venca. Ob 20. uri smo obhajali sveto mašo, ki jo je ob somaševanju devetih duhovnikov daroval koprski škof, dr. Jurij Bizjak. Sveto mašo so prenašali na valovih Radia Ognjišče.

Marijo Pomagaj, ki je zavetnica Radia Ognjišče, smo uvodoma prosili, naj nam “izprosi obilo darov Svetega Duha, da bodo v naših srcih našli dobro zemljo in obrodili stoterne sadove.” Dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, je poleg te prošnje v uvodu poudaril, da “Slovenci potrebujemo dvojno mero milosti, da bi ostali zvesti krščanskim izročilom in da bi naša življenja in naše odločitve sprejemali v duhu evangelija.”

Kot je škof Bizjak dejal v pridigi, so binkošti priložnost, da obudimo narodne in verske korenine, obenem pa prosimo Gospoda, naj pomnoži našo vero.

“Spominjamo se žive vere svojih prednikov in se jim zahvaljujemo za reke žive vode, ki do današnjih dni pritekajo iz njihovega osrčja. In prosimo Gospoda, naj pomnoži našo vero, da bodo tudi iz našega osrčja tekle reke žive vode našim prihodnjim rodovom.”

Po sveti maši smo Marijino podobo nesli po vasi v procesiji z lučkami. Sledile so pete litanije Matere Božje v baziliki.

(P. Grimani)

Pridiga koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije