Novice
16. maj 2015
»Marija Pomagaj, varuj nas vojne« Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah so ob 10. uri slovenski škofje slovesno somaševali ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne.

V uvodu je novomeški škof Andrej Glavan v imenu vseh članov Slovenske škofovske konference pri Mariji Pomagaj pozdravil vse drage romarje od blizu in daleč, predsednika Državnega zbora RS dr. Milana Brgleza, predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, g. nuncija Juliusza Janusza ter predstavnike političnega, kulturnega in gospodarskega življenja.

Kot je dejal škof Glavan, smo se ob 70-letnici konca druge svetovne vojne zbrali pri Kraljici Slovencev, Mariji Pomagaj, na Brezjah, da bi prosili za spravo v slovenskem narodu, do katere še ni prišlo. Zato se danes zatekamo k Materi, kot se vsak otrok zateče k svoji mami. Marijo, ki je z učenci molila v binkoštni dvorani, prosimo za mir in bratsko spravo v našem narodu.

Kot je v homiliji dejal nadškof Zore, so ljudje dan konca vojne pričakovali z velikim hrepenenjem. Vendar ta dan našemu narodu žal ni prinesel miru.

»Ne moremo si torej zatiskati oči pred vso resnico, saj nas bo po Jezusovi besedi resnica osvobodila. Ko je namreč en del Evrope proslavljal mir in svobodo, si je drugi del Evrope nadel črne rute in potihoma, na skrivaj ihtel za pomorjenimi. To so bili strašni časi: eni so igrali na harmoniko in prirejali mitinge, drugi pa so padali v brezna in rudniške rove, za njimi pa so ostajali žalujoči, ki niso smeli žalovati.«

Nadškof je zbrane pozval, naj z odpuščanjem izročijo vse mrtve v Očetove roke. Po Mariji Pomagaj je prosil usmiljenega Boga, naj nam podari duha odpuščanja.

»Hkrati pa naj se po Mariji k Bogu dviga naša ponižna in iskrena prošnja za naš narod in za vse narode sveta: Marija Pomaga, varuj nas vojne. Oče miru, nikoli več vojne. Amen.«

Kot je dejal škof Lipovšek, se nebeškemu Očetu priporočamo za spravo, odpuščanje in mir v naši domovini in po svetu. Molitev oče naš nas opominja, da smo ena družina nebeških otrok. Pri delu za mir smo povezani in soodgovorni. On je Luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. Stopimo v to luč.

Pri pozdravu miru je škof Smej dejal, da je delo za mir Jezusovo naročilo. Mir je Božji dar; nismo ga vredni, toda potrebni.

O miru je spregovorila tudi ga. Romana Bider, ki si s pobudo Vseposvojitev v okviru širokega sklopa dogajanj pod naslovom Resnica in sočutje prizadeva, da bi skrb za slovenski narod, za mir in sožitje postala osebna.

»Bistvo zdravljenja bo vedno molitev. Zbrani smo pri Mariji Pomagaj. Naj se njen mir, ponižna izročitev in brezmejno zaupanje v Božjo dobroto širijo tudi na nas. Naj nam Marija pomaga, da bomo kljub vsemu hudemu spet celi in pomirjeni,« smo prosili z go. Bider.

Ob koncu slovesnosti je rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Robert Bahčič zbrane povabil, naj v kapeli, pred milostno podobo, prosijo za potrebne milosti, da bi živeli po Jezusovem zgledu.

Z rektorjem so se prisotni predstavniki političnega vrha odpravili v baziliko. V kapeli Marije Pomagaj so ji v spominsko knjigo zapisali:

Dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora
Za mir je vredno živeti.

Dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS
Vsak korak k miru in pomiritvi je korak k Bogu in boljši družbi.
Hvala za današnjo spravno mašo.

Vesna Arnšek, partnerka dr. Mira Cerarja
S hvaležnostjo in priprošnjo za vse nas v tej lepi deželi.

Današnje slovesnosti na Brezjah se je udeležilo preko 1500 romarjev iz vse Slovenije, somaševali so slovenski škofje ter številni duhovniki, sveti maši so prisostvovali tudi bogoslovci.

(P. Grimani)

Uvod v mašo, msgr. Andrej Glavan

Prenesi MP3 datoteko

Pridiga, ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore

Prenesi MP3 datoteko

Zahvala, ga. Romana Bider

Prenesi MP3 datoteko

Zahvala, dr. p. Robert Bahčič, rektor bazilike

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije