Novice
01. maj 2015
Sveti Jožef, Delavec Marijin mesec smo pri Mariji Pomagaj začeli slovesno in prosili: »Gospod, blagoslovi naše delo.«

Pri jutranji sveti maši je pater Leopold Grčar pozdravil romarje, zbrane na Brezjah na liturgično tako bogat dan. Obhajali smo praznik svetega Jožefa Delavca, začetek šmarnic in prvi petek, ki je posvečen Srcu Jezusovemu.

Somaševanje ob deseti uri je vodil pater Tomaž Menart.

Pri poldvanajsti sveti maši je pater Tadej Inglič spregovoril o Jezusovem redniku, ki je s pridnim delom svojih rok služil kruh svoji družini. Zahvalili smo se za milost, da lahko molimo in delamo.

Kot je povedal, so praznik svetega Jožefa delavca prvič obhajali leta 1955. Letos mineva 60 let, odkar je papež Pij XII. prvi maj razglasil za njegov god. Ta dan je tako že šest desetletij posvečen, saj nas spominja na dostojanstvo dela in vseh delavcev. Dan dela ni več vzrok za neslogo, sovraštvo in nasilje. Spominja nas, da je dostojanstvo dela v medsebojnem spoštovanju, ki si ga izkazujemo vsak dan.

V brezjanski baziliki smo prosili za vse posameznike in družine, ki dela ne morejo opravljati in so zato v stiski. Naj jim sveti Jožef, varuh družine, in Marija Pomagaj izprosita Božjega blagoslova tudi v težkih časih. Vsi smo poklicani, da jim po svojih močeh pomagamo.

Tudi na današnji dan smo k Mariji Pomagaj prišli kot vedno – s svojimi stiskami, prošnjami in z zahvalami. Vse svete maše v baziliki Marije Pomagaj so bile praznične in lepo obiskane. Obiskalo nas je več tujih romarskih skupin, leška godba na pihala in parada starodobnikov iz Nakla. O pestrosti prazničnega obiska pričajo foto utrinki tega dne.

(P. Grimani)

Fotografije