Novice
05. april 2015
Velika noč Danes obhajamo veliko noč, najpomembnejši krščanski praznik. Tega dne se namreč spominjamo največjega čudeža in temelja naše vere, vstajenja Jezusa Kristusa.

Tudi na Brezjah je bila zjutraj ob 7. uri vstajenska procesija z Najsvetejšim. Sledili sta sveti maši ob 8.30 in 10.00.

Sveto mašo ob 11.30 je daroval p. Tomaž Menart. Pri pridigi je spregovoril o Jezusovem velikonočnem daru – zakramentu sprave. Ta je povezan z Jezusovim pozdravom: “Mir vam bodi!”

Kot je dejal p. Tomaž Menart, je greh breme, ki človeka teži in razjeda. Marsikdo išče pomoči pri zdravniku, rešitev in ozdravitev pa najde pri sveti spovedi. Zbranim vernikom je zaželel Božjega miru in velikonočnega veselja, ki naj po praznikih traja čim dlje, do večnosti, ko bomo v nebeški slavi prepevali: “Aleluja, aleluja!”

Ob velikonočnih praznikih vsem vernikom voščijo slovenski škofje. Usmerjajo nas k bratom in sestram, ki jim prinašajmo oznanilo vstajenja, oznanilo življenja in veselja. “On, ki so ga razpeli na les in umorili, je vstal in živi. Aleluja. Veselimo in radujmo se! Aleluja.”

Nagovarjajo nas tudi besede papeža Frančiška, naj vstopimo v veselje in skrivnost velike noči. “Vstopiti v skrivnost pomeni, da gremo onkraj svojih udobnih gotovosti, onkraj lenobe in brezbrižnosti, ki nas zavirata, in se lotimo iskanja resnice, lepote in ljubezni; pomeni, da iščemo nesamoumeven smisel, nepovršen odgovor na vprašanja, ki postavljajo našo vero, našo zvestobo in naš razum v krizo.”

Da bi lahko vstopili v skrivnost, po papeževih besedah potrebujemo ponižnost in češčenje. “Brez češčenja ni mogoče vstopiti v skrivnost. Vse to nas učijo žene, Jezusove učenke. One so tisto noč bedele skupaj z Materjo. In ona, Devica in Mati, jim je pomagala, da niso izgubile vere in upanja. Tako niso ostale ujetnice strahu in bolečine, ampak so ob prvih pramenih zore šle ven in nosile v rokah mazila, njihovo srce pa je bilo maziljeno z ljubeznijo. Šle so ven in našle odprt grob. In so vstopile. Bdele so, šle ven in vstopile v Skrivnost. Naučimo se od njih bdeti z Bogom in z Marijo, našo Materjo, da bi vstopili v Skrivnost, ki nas bo popeljala iz smrti v življenje.”

Sveti maši na Brezjah bosta danes še popoldne ob 16. uri in zvečer ob 19. uri.

Tudi jutrišnji dan je prazničen. Velikonočni ponedeljek je za kristjane dan, ko se srečamo in si voščimo ter širimo veselje Jezusovega vstajenja in se v občestvu utrjujemo v veri. Maše v Baziliki Marije Pomagaj bodo kakor ob nedeljah: 7.00; 8.30; 10.00; 11.30; 16.00 in 19.00. Lepo povabljeni.

(P. Grimani)

Fotografije