Novice
29. april 2015
50-letnica Vurnikove preureditve fasade bazilike Leta 1965 so se frančiškani v spomin na tridesetletnico II. evharističnega kongresa za Jugoslavijo v Ljubljani odločili preurediti pročelje brezjanske bazilike. K sodelovanju so pritegnili arhitekta Vurnika.

Arhitekt Ivan Vurnik, ki poleg Maksa Fabianija in Jožeta Plečnika velja za enega pionirjev in utemeljiteljev moderne slovenske arhitekture, je bil radovljiški rojak. Tu je delovala kamnoseška in podobarska delavnica njegovega očeta Janeza Vurnika ml. (1849–1911), ki je v zadnjih letih 19. stoletja izdelala vse oltarje in velik del cerkvene opreme za novozgrajeno romarsko cerkev na Brezjah. Cerkev so začeli graditi leta 1889, posvečena je bila leta 1900. Načrte za mogočno romarsko cerkev je izdelal arhitekt Robert Mikovicz iz Gradca. Z nasveti je sodeloval generalni vikar ljubljanske škofije in stolni kanonik Janez Flis. Gradbena dela je vodil zidarski mojster Franc Faleschini iz Ljubljane. Vurnikova delavnica je najbrž opravila tudi vsa kamnoseška dela, med drugim je izklesala stebre, polstebre, zidce in druge arhitekturne elemente ter izdelala relief Marije med nadangeloma Gabrijelom in Rafaelom ter velikega angela nad vhodom v cerkev. Fasada, ki je bila zasnovana v neorenesančnem slogu, ni bila skromna. Geolog in paleontolog Anton Ramovš ugotavlja, da so za njen okras uporabili kar deset vrst različnih kamnin. Po zaslugi preureditve arh. Ivana Vurnika oziroma dopolnitve z mozaiki je dobila sodoben, izviren in individualen značaj.

Tekst je del članka dr. Damirja Globočnika, ki bo v celoti objavljen v naslednji številki revije Marija. Revija bo izšla v sredini junija in bo obeležila več pomembnih jubilejev, ki jih praznujemo letos: 15-letnico razglasitve Brezij za Slovensko Marijino narodno svetišče, 50-letnico Vurnikove preureditve fasade bazilike, 100-letnico rojstva božjega služabnika Antona Strleta in 70-letnico konca druge svetovne vojne ter 80-letnica II. evharističnega kongresa v Ljubljani.

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije