Novice
23. april 2015
Šmarnice v znamenju vojnih obletnic Pred 74-imi leti je bilo zaradi vojne zaznamovano tudi naše romarsko središče.

23. aprila 1941 je gestapo izgnal varuhe Marijinega svetišča z Brezij in v cerkvi prepovedal opravljati božjo službo.

28. aprila je redovni brat Jozafat Finžgar, ki je edini smel ostati na Brezjah, skrivaj kot mizarski pomočnik v nahrbtniku prinesel podobo Marije Pomagaj v Ljubljano. Iz Šiške, kjer je nekaj ur gostovala begunka Marija Pomagaj, se je podal v frančiškanski samostan na Marijinem trgu. Da bi bila še bolj na varnem, so jo prenesli na Trsat.

Tu je ostala Marija Pomagaj dve leti skrita. 19. maja 1943 se je milostna podoba vrnila v Ljubljano. Deset dni zatem je romala na Rakovnik. Naslednjega dne, v nedeljo, 30. maja, se je pred Marijo Pomagaj v stolnici ljubljanska škofija slovesno posvetila Brezmadežnemu Marijinemu Srcu. V tistih hudih časih so verniki tolažbo iskali pri Mariji Pomagaj v stolnici, na oltarju sv. Dizme.

»Od vojnih grozot in nadlog stiskano ljudstvo je s papeževimi besedami goreče prosilo Marijo, naj se nas usmili. Stolnica je postala božja pot – druge Brezje. Dan za dnem, uro za uro so prihajali k Mariji Pomagaj v stiskah in strahu iskat pomoči in tolažbe. Tu je neprestano odmevala pesem.«

Skoraj dve leti po koncu druge svetovne vojne je tudi za Marijo Pomagaj napočil čas, da se vrne domov. 15. junija 1947 je veliki zvon ljubljanske stolnice naznanil Marijino vrnitev na Brezje.

»Po slovesni škofovi maši so podobo prenesli v kapelico in zapeli zahvalno pesem. Romarji so še dolgo po kolenih drseli okrog oltarja in se zgrinjali okoli Marije Pomagaj, kakor otroci okoli matere, ki se je vrnila z dolge in težke poti,« piše p. Otmar Vostner.

V luči teh obletnic bomo pri Mariji Pomagaj maja obhajali šmarnično pobožnost. Šmarnicam boste lahko prisluhnili pri svetih mašah ob 10. in 19. uri. Pri šmarničnem branju se bomo spominjali druge svetovne vojne s frančiškanom, bratom Gereonom, ki ga bolj poznamo kot frančiškana v SS-u.

V soboto, 16. maja 2015 bomo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču darovali sveto mašo ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne ter za vse žrtve med- in povojnega nasilja. Somaševanje vseh slovenskih škofov bo vodil ljubljanski nadškof metropolit, msgr. Stanislav Zore.

Ob spominu na hude čase vojnih dni prosimo Marijo Pomagaj, naj ostane z nami. Naj bodo Brezje še naprej milostni kraj, v katerem Bog blagoslavlja našo deželo po Mariji Pomagaj. Zahvaljujmo se za dar miru in si prizadevajmo zanj. Marijini smo, prinašajmo ta blagoslov v svoje domove.

(P. Grimani)

Fotografije