Novice
21. april 2015
Sejem KOINÈ 2015 v Vicenzi Sodelavci Romarskega urada in Slovenskega Marijinega narodnega svetišča smo se vrnili s sejma KOINÈ 2015 v Vicenzi.

Preko 345 podjetij iz 23 držav sveta je sodelovalo na tem najpomembnejšem mednarodnem religioznem sejmu. Sejem je predstavil liturgične pripomočke in cerkveno opremo, potekal pa je od 18. do 21. aprila 2015.

V ponedeljek smo po jutranji sveti maši z Brezij v severozahodno Italijo odpotovali: Andreja, Polona in Petra (kot predstavnice Romarskega urada) ter patra Robert in Tadej (Slovensko Marijino narodno svetišče). Naš obisk je bil najprej namenjen iskanju artiklov za razširitev naše prodajne ponudbe in ogledu novosti. Kasneje se je bolj kot to pot izkazala za srečanje in utrjevanje vezi s sodelujočimi trgovci in umetniki.

Sejem KOINÈ ima dolgoletno tradicijo; poteka vsako drugo leto, letošnji je 16. po vrsti. Tokrat so sejemski razstavljalci svoje izdelke ponudili na ogled v treh dvoranah, na skupni površini preko 22 tisoč kvadratnih metrov.

Razstavni prostor Koiné je razdeljen na dva dela. “Cerkev in liturgija” zajema pohištvo, okraske, oblačila, vitraže, mozaike in kipe, pa tudi visokotehnološke izdelke za zvočno opremo, ogrevanje in razsvetljavo bogoslužnih prostorov in drugo. Razstavljalcem teh izdelkov je bila namenjena prostorna dvorana. V dveh drugih dvoranah so se predstavljali najpomembnejši (ne samo italijanski) proizvajalci raznih nabožnih predmetov in izdelkov (kipcev, podobic, rožnih vencev, slik, ikon …).

Poleg artiklov, ki so zanimivi za naš Romarski urad in za Slovensko Marijino narodno svetišče, smo kot posebno dragocena doživeli srečanja in pogovore z razstavljalci. Med njimi so številni obrtniki in umetniki, cerkveni arhitekti in oblikovalci, ki se predstavljajo na sejmu.

Čeprav sejem spremlja tudi bogat obsejemski program, se pričujočih dogodkov žal zaradi časovne stiske nismo udeležili. Poleg artiklov za našo brezjansko trgovino smo si na sejemskem prostoru ogledali dve razstavi – lepe moderne vitraže in podobice, zasnovane na starih upodobitvah svetnikov.

Sejemski snovalci si prizadevajo, da bi s sejmom povezovali tradicijo in sedanji čas. Obiskovalcem tako prinašajo liturgično izročilo v naš prostor in čas, saj želijo, da bi bila izbrana oblačila in predmeti resnično znamenja našega časa.

Z zanimanjem smo si ogledovali razstavne prostore, nekaj vtisov z veseljem delimo tudi z vami.

(P. Grimani)

Fotografije