Novice
01. april 2015
Mozaik Marije Pomagaj Na Brezjah nas ob svetišču pozdravlja uokvirjeni mozaik Marije Pomagaj.

Mozaik so na nedeljo Slovencev po svetu, 6. julija 2014, na Brezje prinesli avstralski Slovenci s svojim duhovnikom, p. Cirilom Božičem. Med slovesno sveto mašo ga je blagoslovil kardinal dr. Franc Rode.

Umetniško delo g. Lojzeta Jeriča je znamenje povezanosti z domovino. Kot je povedal p. Ciril julija lani, v Avstraliji ob obisku katerekoli slovenske hiše hitro kje uzreš podobo Marije Pomagaj. Blizu 20 tisoč Slovencem, ki živijo v Avstraliji, Marija Pomagaj pomeni vez z domovino. Prva Marijina podoba je k njim prišla z ameriških Brezij, iz Lemonta blizu Chicaga. V novi cerkvi v štirimilijonskem Melbournu so leta 1985 dobili novo podobo, ki jo je okronal takratni nadškof Alojzij Šuštar. Danes so podobe Marije Pomagaj v vseh slovenskih cerkvah v Avstraliji.

»Ko pride slovenski človek na obisk, najde znano podobo in ve, da je prišel v slovenski dom,« je dejal p. Ciril, nekdanji gvardijan brezjanske bazilike.

P. Ciril je mozaik, ki je danes dobil svoje mesto ob svetišču na Brezjah, označil kot »svetlo znamenje nam in rodovom za nami, ki bodo obiskovali kraj svojih korenin. S teboj, Marija, smo odšli, s teboj potujemo, s teboj se vračamo: na Brezje in v večnost, kamor se stekajo vsi naši koraki.«

Ta in številne druge podobe po svetu izpričujejo zaupanje, ki ga imamo Slovenci do Marije Pomagaj.

(P. Grimani)

Fotografije