Novice
29. marec 2015
Cvetna nedelja Ob današnjem prazniku smo na Brezjah pri vseh svetih mašah blagoslovili zelenje in brali pasijon. Slovesni blagoslov zelenja s procesijo je bil na trgu pred baziliko ob 10. uri.

Kot smo slišali pri blagoslovu, smo v dneh posta pripravljali svoja srca s pokoro in dobrimi deli. Danes pa z zelenjem, ki je znamenje našega veselja, pozdravljamo Kristusa Kralja. Po blagoslovu je rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič zbrane vernike povabil, da gredo v procesiji v cerkev k sveti maši.

S cvetno nedeljo smo začeli neposredno pripravo na veliko noč, tradicionalno pa jo zaznamujejo butarice in oljčne vejice ter procesija v spomin na Jezusov slovesni prihod v Jeruzalem. Spomin na veseli dogodek je že povezan z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na križu, zato cvetno nedeljo imenujemo tudi nedelja Gospodovega trpljenja.

Z današnjim praznikom smo stopili v poletni čas. Ker smo premaknili uro, je tudi urnik večernih maš in odprtja Romarskega urada spremenjen. Večerne svete maše v Baziliki Marije Pomagaj so ob 19. uri. Tudi Romarski urad je od danes dalje odprt vsak dan od 8. do 19. ure.

(P. Grimani)

Fotografije