Novice
21. marec 2015
Romanje nosečih mater in parov, ki si želijo otrok »Spočeto življenje je nadvse velika, velika, enkratna vrednota,« je ob letošnjem petem Romanju pri deseti sveti maši dejal upokojeni koprski škof, msgr. Metod Pirih.

Danes smo na Brezje romali s prošnjo in z zahvalo za matere. Uvodoma je romarje pozdravil rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič. Dejal je, da smo danes zbrani pri Njej, ki je naša priprošnjica pri Jezusu Kristusu. Prihajamo s prošnjo, z zahvalo ali v tišini, da bi prisluhnili, kaj nam Bog želi povedati. Svoje prošnje in zahvale za otroke smo ob začetku mašne daritve položili na oltar.

V bližini praznika Gospodovega oznanjenja smo prišli na Brezje, da molimo in prosimo za matere in pare, ki si želijo otrok, je pridigal škof Pirih. Prisrčno je pozdravil zbrane romarje, patra gvardijana Roberta in frančiškane, ki skrbijo za svetišče, ob prazniku materinstva in svetega Jožefa pa staršem iskreno čestital in želel božjih in človeških darov za urejeno, zgledno in srečno zakonsko in družinsko življenje.

Škof je povedal, da s tem, ko sodelujemo pri nastanku novega življenja, verujemo Jezusovim besedam: »Kdor sprejme otroka v mojem imenu, mene sprejme.«

»Zahvaljujemo se vam za vaše spoznanje, da pride z enimi lačnimi usti na svet tudi dvoje pridnih rok.« V današnjih zmedenih časih moramo širiti zavedanje o pomenu družine – prebujajmo življenju naklonjeno miselnost. Zavedajmo se, da je spočeto življenje je nadvse velika, velika, enkratna vrednota, in podpirajmo zakonce v njihovem dostikrat težkem življenju.

Bog je v svoji neskončni dobroti Marijo povabil v svoj skrivnostni odrešenjski načrt z besedami: »Zdrava, Marija.« Marija se je teh besed prestrašila. Po angelovi razlagi je pristala na Božji načrt. Sprejela je, ko ji je bilo lepo in ko ji je bilo težko, srečna in nesrečna je vselej sledila Božjim besedam.

Podobno Bog tudi nas kliče, da sodelujemo pri različnih nalogah. Kliče starše , da sodelujemo pri nastajanju novega življenja, kliče pa tudi druge: katehiste, organiste, ministrante, bralce, člane župnijskih pastoralnih svetov …, je dejal škof Pirih.

Ob oznanjenju se je Devica čudila temu, kar se je po njej izpolnilo vsem ljudem. V njej in po njej se je razodela Božja moč in veličina. Po razsvetljenju Svetega Duha je spoznala, da Bog po njej prihaja na pomoč majhnim. Ko razmišljamo o Božjem delovanju v življenju Marije, razmišljamo o Božjem delovanju v življenju vsakega izmed nas. Marija je ob tem hvaležno izrekla svojo besede zahvale. Vsi napišimo svoj magnificat – svoje prošnje in zahvale, svoje lepe misli in besede brezjanski Božji Materi, amen.

Ob koncu svete maše je škof blagoslovil vse starše in zbrane romarje, pari in družine pa so pristopili k oltarju in bili deležni posebnega blagoslova.

Pridiga škofa Metoda Piriha

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije