Novice
19. marec 2015
Sveti Jožef Obhajamo slovesni praznik svetega Jožefa, moža Device Marije. V Baziliki Marije Pomagaj so bile maše po nedeljskem urniku. Popoldansko sveto mašo ob 16. uri je daroval p. Tomaž Menart.

Danes je praznik vseh družinskih očetov. Čez teden dni, na materinski dan, praznujejo matere. Iz ljubezni matere in očeta rastejo otroci – zato v tem tednu obhajamo Teden družin. V uvodu v sveto mašo je pater Tomaž Menart v molitev priporočil vse krščanske družine, da bi se med seboj razumeli in da bi bili deležni blagoslova.

V pridigi je povedal, da nam knjige o svetnikih predstavljajo može in žene, ki so nam za zgled in v priprošnjo. Marsikdo izmed njih je pisal o svojem globokem doživetju Boga. Sveti Jožef pa ni napisal ničesar, izrekel ni nobene besede, ki bi bila zapisana v Svetem pismu. Kljub temu največji med svetniki, saj ga je Bog postavil za krušnega očeta svojemu Sinu.

Tudi Marija izreče v Svetem pismu Jezusu le dva stavka. A vendar sta Marija in Jožef naša velika učitelja in priprošnjika. Nenehno se učimo njune globoke vere. Oba sta namreč imela svoje načrte, svoje predstave, kako bi si želela ustvariti družino, a je Bog hotel drugače in ponižno sta sprejela Božjo voljo.

Jožefu je Bog v spanju razodel, naj se ne boji sprejeti Marije in Jezusa. Tudi Marija je po angelovem oznanjenju spoznala, da Bog pričakuje od nje, da bo Mati Boga. Ni vedela, kako se bo vse skupaj odvijalo. Iz globoke vere je izrekla svoj: DA in tako se je začela odrešenjska zgodba. Za oba so sledile težke preizkušnje; “samo globoka vera ju je držala pokonci.”

Te globoke vere se moramo vedno znova učiti. Tudi v našem življenju so prepreke. Čeprav se odločamo tako, da bi nam bilo lepo in se sami nikoli ne odločimo za trpljenje, doživimo marsikaj, tudi težke preizkušnje. A kljub temu naše življenje spremlja in vodi Bog sam – iz te vere moramo živeti.

Svetemu Jožefu, zavetniku umirajočih, so se priporočali mnogi za srečno zadnjo uro. Tudi naše življenje ima en sam cilj: vsi romamo k živemu Bogu. Radi se priporočajmo svetniku, ki danes goduje, in Mariji, da bomo ta cilj tudi srečno dosegli.

(P. Grimani)

Fotografije