Novice
13. marec 2015
24 ur za Gospoda Papeževi pobudi se pridružujemo tudi v Slovenske Marijinem narodnem svetišču. Program se je začel z molitvijo križevega pota ob 17.30, sledila je sveta maša, predstavitev nove Romarjeve knjižice in molitev v povezanosti z vesoljno Cerkvijo.

24 ur za Gospoda je pobuda, ki poteka v Cerkvi nocoj. Papež Frančišek nam jo je predlagal v svoji letošnji poslanici za postni čas, kjer je zapisal: »Ne podcenjujmo moči molitve tolikih! Pobuda 24 ur za Gospoda, za katero upam, da se bo 13. in 14. marca odvijala po vsej Cerkvi in tudi na škofijski ravni, želi biti izraz te potrebe po molitvi.«

Kot so sporočili s Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, je ista pobuda lani doživela uspeh, zato so jo ponovno predlagali. Letos poteka pod geslom: Bog, ki je bogat v usmiljenju (Ef 2,4).

Na Brezjah smo po večerni sveti maši prisluhnili predstavitvi knjižice Rožni venec s Frančiškom Asiškim in Klaro Asiško.

Založnik knjižice je brezjanski Romarski urad (Romar d.o.o.) in kot je povedala njegova direktorica, dr. Andreja Eržen Firšt je bila knjižica prevedena z željo, da bi v molitvi sledili asiškima svetnikoma. Ta dva svetnika »vedno bolj pritegujeta in sta smerokaz, ki lahko usmerja vsakega človeka dobre volje, da prispeva svoj delež k prenovi verskega življenja.«

Kot je dejal rektor bazilike Marije Pomagaj, dr. p. Robert Bahčič, se je misel za knjižico porodila že pred 12-imi leti. Za pripravo in prevod knjižice je poskrbel dr. Bahčič, izvirnik pa je delo p. Germana Pellegrinija iz Trenta v Italiji. Poslikave v knjigi so delo slikarke Maše Bersan Mašuk. Prijazno dovoljenje za uporabo in prevod knjižice s slovenskim pridihom je dal provincialni minister, p. Francesco Patton iz Trenta.

Dr. Bahčič v uvodu v knjižico zapisal, da je prispevek »h gradnji boljšega sveta in k svetosti Cerkve. Vse skrbi, potrebe, težave povejmo Mariji. Zaupala jih bo našemu Odrešeniku, ki ga je rodila, On pa jih bo izročil svojemu in našemu Očetu, da bomo iz nebes deležni blagoslova, milosti, miru in ljubezni.«

Ker nocoj mineva dve leti od izvolitve papeža Frančiška za Petrovega naslednika, smo se na Brezjah spomnili tudi tega jubileja.

Dr. Bahčič nas je spomnil, kako je pred dvema letoma, točno ob 19. uri in 6 minut, bel dim naznanil izvolitev novega papeža. Takrat je konklave ter izvolitev novega papeža na trgu svetega Petra v molitvi in pesmi spremljala množica ljudi, ob belem dimu pa je trg preplavil val navdušenja.

Nocojšnji večer in bdenje na Brezjah sta potekala v znamenju zahvale in prošnje za papeža Frančiška. Povezani z njim smo prosili za Božje usmiljenje. Zbranim vernikom je dr. Bahčič prenesel aktualno novico, da je papež v Rimu napovedal izredni jubilej – Sveto leto Usmiljenja. Papež je jubilej zaupal Materi Usmiljenja, da se “ozre nas in bdi nad našo potjo, spokornosti, naše poti skozi eno leto, za odprto srce, da prejmemo Božji odpustek, da prejmemo Božje usmiljenje.”

Za nocojšnjo pripravo molitve pred Najsvetejšim se zahvaljujemo brezjanskim sestram, župljanom Gorij, Brezij, Nakla, Selc in Železnikov, članom OFS, Živega rožnega venca in drugim. Združeni v molitvi smo klicali blagoslov na svet, na Cerkev, in še posebej na svetega očeta, papeža Frančiška.

(P. Grimani)

Fotografije