Novice
07. februar 2015
Novi ljubljanski pomožni škof V prostorih Nadškofije Ljubljana je ob 12. uri potekala tiskovna konferenca, na kateri so predstavili novega ljubljanskega pomožnega škofa, msgr. dr. Franca Šuštarja.

Papež Frančišek je 7. februarja 2015 za novega pomožnega škofa v Ljubljani imenoval ravnatelja bogoslovnega semenišča dr. Franca Šuštarja. Poleg generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, p. Tadeja Strehovca, ki je prebral dekret o imenovanju in ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta, je bil na tiskovni konferenci prisoten tudi novoimenovani pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Škofovsko posvečenje bo prejel 15. marca 2015, ob 15. uri, v ljubljanski stolnici.

Msgr. dr. Franc Šuštar se je rodil 27. aprila 1959 v Ljubljani. Otroštvo je preživel v kmečki družini v vasi Preserje v župniji Homec. Po osnovni šoli je bil v letih 1974 do 1978 v Malem semenišču v Vipavi. Po maturi in vojaščini je vstopil v Bogoslovno semenišče in se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Po dveh letih ga je nadškof Alojzij Šuštar poslal v Rim v Papeški kolegij Germanik, kjer je nadaljeval semeniško življenje in dokončal študij z doktoratom na področju osnovnega bogoslovja na Papeški Univerzi Gregorijani. Med študijem je 29. junija 1985 v Ljubljani prejel mašniško posvečenje. Prvo kaplansko mesto je bilo v župniji Ljubljana-Moste in Ljubljana-Fužine. Od leta 1991 do 1997 je bil ravnatelj v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani. Zatem je postal župnik v Grosupljem, kjer je bil dušni pastir osem let. Za dve leti ga je nadškof Alojz Uran postavil za stolnega župnika v Ljubljani in za arhidiakona. Po dveh letih pa je bil leta 2007 ponovno imenovan za ravnatelja Bogoslovnega semenišča v Ljubljani. Ob tem opravlja v semenišču tudi vlogo ekonoma. V vseh letih duhovništva ga spremlja misel novomašnega gesla: »Veselite se vedno v Gospodu. Gospod je blizu!« Gospodova bližina in dobrota sta vir veselja in upanja.

Novemu ljubljanskemu pomožnemu škofu želimo obilo blagoslova in naj ga spremlja priprošnja Marije Pomagaj!

Pripravila: Andreja Eržen Firšt

Fotografije