Novice
20. februar 2015
Po Rožnovenski poti Lepo vreme nagovarja marsikoga, da pot združi z dobrim namenom in se poda na romanje. Po Rožnovenski poti, ki je posvečena molitvi, lahko romate sami ali v spremstvu Prijateljev rožnovenske poti.

Letošnje prvo organizirano romanje po Rožnovenski poti bo 14. marca 2015 po poldeveti maši v Baziliki Marije Pomagaj. Skupina iz Brezij pri Tržiču je danes romala s televizijsko ekipo, ki bo pot predstavila v oddaji Obzorja Duha.

Zanimanje so zbudili s priznanjem za »Naj pot« v Kranjski regiji, ki so ga prejeli konec januarja na sejmu ALPE-ADRIA – turizem in prosti čas. Priznanje je prevzela gospa Jana Grohar, predsednica skupine Prijatelji Rožnovenske poti, ki je pot predstavila takole:

Ta 12 km dolga romarska pot je od ideje leta 2009 do zaključka projekta 2012 zaživela s pomočjo evropskih sredstev iz LAS Leader projekta “Odkrijmo skrite kotičke našega podeželja” za območju tržiške in radovljiške občine. Pri izvedbi poti sta sodelovali Društvo Sv. Neža za ohranjanje kulture in razvoj kraja iz Brezij pri Tržiču in Društvo Kranjčani materam iz Kranja.

Smeri od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do cerkve sv. Neže v Brezjah pri Tržiču in do cerkve sv. Janeza Krstnika v Kovorju do cerkve sv. Jakoba v Lešah predstavljata križ. Na njem je rožni venec, zato tudi vsebina te poti vabi k premišljevanju skrivnosti svetega rožnega venca.

Rožnovenska romarska pot je edinstvena zaradi svoje oblike in vsebine. V tlorisu ima obliko rožnega venca, a je ta tako velik, da je skrit očem. Poteka po sledeh starih romarskih poti, med vasmi, ki so tu že tisoč let. Povezuje štiri cerkve: Baziliko Marije Pomagaj na Brezjah, cerkev sv. Janeza Krstnika v Kovorju, cerkev sv. Neže na Brezjah pri Tržiču in cerkev sv. Jakoba v Lešah. Pot je nastala ob poglobljeni molitvi rožnega venca in je tudi namenjena premišljevanju ob tej lepi marijanski molitvi. Začne se v Baziliki na Brezjah in jo prehodimo v treh urah in pol. Uvodni del v dolžini 1,25 km poteka od Bazilike Marije Pomagaj, po lokalni cesti, do razpotja za Peračico. Veseli del, dolg 1,85 km, se vije od odcepa za Peračico po lokalni cesti proti domačiji “Pr’ Janežč”, se nato desno odcepi na gozdno cesto proti potoku Strašnik ter nadaljuje po gozdu do huškega polja. Sledi 2,9 km dolg Svetli del prek polja in mimo kmetije “Pr’ Zazk” po kolovozu in cesti do križišča v središču vasi Hudo, od tam pa po lokalni cesti do vasi Brezje pri Tržiču. V križišču v Brezjah pri Tržiču, kjer pot zavije levo mimo odcepa za Popovo in skozi Vadiče do vasi Leše, se vije 2,2 km dolg Žalostni del. Rožnovenska pot se sklene s Častitljivim delom, v dolžini 4 kilometrov. Na dnu vasi Leše se pot obrne levo in gre po lokalni cesti skozi Peračico ter se nato v razpotju priključi že prehojeni poti, ki vodi nazaj do Bazilike Marije Pomagaj.

(P. Grimani)

Fotografije