Novice
19. februar 2015
Hoja za Jezusom - četrtek po pepelnični sredi »Preložimo svoje skrbi na Gospoda,« so bile uvodne besede pri poldeveti maši.

Sveto mašo na čast Materi Božji je v Baziliki Marije Pomagaj daroval p. Polikarp Brolih.

»To je postni čas. Ko se odrekamo vsemu, kar v našem življenju moti dobrega Boga. Osvobajajmo se domišljavosti, poželjivosti, ... da bomo zvesti Bogu, ki je naše življenje,« je zbrane nagovoril p. Polikarp.

Pred teboj je izbira: ali izbereš pot Božje zvestobe in ljubezni ali pa smrt, domišljavost, egoizem. Danes izbiramo prav tako kot v Mojzesovem času. Brali smo Jezusovo besedo, ki zveni trdo: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi.« Nič lahko to ne zveni. In še dodatno: »Naj vzame svoj križ.« Ta ponudba je težka, a obenem pomeni svetlobo, luč, pesem.

Če živimo z Bogom, Božja prisotnost tudi težke trenutke spreminja v blagoslov. Ko storimo kaj dobrega, smo bogatejši. Kdor je dober, bogati sebe in druge. Ljubezen je najvišja postavka z Božje strani za nas vse. Pomembnosti, domišljavosti, uživaštvu – temu se odrečemo, če se odrečemo sebi. Boriti se, odpovedati se sebi, slabemu, negativnemu v nas, ker je to Adamova dediščina. Grešna nagnjenja smo prinesli s seboj; korenine za vseh sedem glavnih grehov so v vsakem srcu. To je skušnjava. Ko se temu vdajamo, je to greh. Vendar se lahko proti grehu borimo in ga premagamo, z Jezusovo pomočjo.

Trpljenje v Božjem načrtu pomeni zdravilo. Ozdravlja nas zagledanosti vase, domišljavosti. Kakor če bi dober zdravnik rekel težko bolnemu: »Imam zdravilo zate, ki ti zagotavlja življenje in zdravje. Ampak je grenko. Ali ga vzameš?« Kateri bolnik bi rekel ne? Čeprav je trpko. V življenju kristjana je to križ.

Do velike noči imamo čas, da se osvobodimo navlake domišljavosti, poželjivosti, hudobije. Gojimo zvestobo, pošteno vest in dobroto. Človek je sposoben biti dober, če se potrudi. More se nasmejati in pohvaliti, skratka, prinašati sonce.

»Ker smo egoisti, se z dobroto ne odpremo človeku, sebi in drugim v škodo. Postni čas pa je čas, ko si prizadevajmo za dobro. Res izžarevajmo mir in dobroto. Ljubezen do Jezusa Kristusa in zaupanje v Marijo nas bogatita, da tudi drugim prinašamo sonce. Amen,« je pridigo sklenil p. Polikarp.

(P. Grimani)

Fotografije