Novice
18. februar 2015
Pepelnica Z današnjim dnem začenjamo postni čas. Pri vseh svetih mašah na Brezjah so bili verniki povabljeni k obredu pepeljenja.

»Danes začenjamo pripravo na veliko noč – sveti postni čas,« je pri deseti sveti maši povedal p. Leopold Grčar. »Tri poti so, da postajamo podobni nebeškemu Očetu: molitev, post in miloščina.«

K sveti maši pepeljenja smo pristopili z zaupanjem, da nas Gospod, če bomo hodili po teh poteh, po času pokore in spreobrnitve obdari z radostjo velikonočnega jutra.

Preko milosti postnega časa bomo na veliko noč bliže Bogu. »Znati iti naproti z ljubeznijo – tudi človeku, ki nam ni naklonjen. To je post: varovati se vsake oblike greha proti ljubezni. Bodimo potrpežljivi z vsemi. Pazimo pri besedah, da ne žalimo. Na internetu in televiziji je veliko slabega, temu se odrecimo. Ne glejmo kakšnih nepotrebnih televizijskih oddaj, zmolimo namesto tega desetko rožnega venca. Skratka, veliko možnosti je, da pokažemo voljo, da rastemo v svoji zvestobi Bogu. Borimo se proti glavni napaki, ki nas muči. Ki žali ne le Boga, ampak tudi bližnjega. Vprašajmo bližnje, katera je ta napaka, če ne vemo sami. Bog bo zelo vesel, če se bomo poskušali popraviti pri tem,« je o postu povedal p. Polikarp Brolih.

V molitvi smo prosili, da bi si 40 dni posta prizadevali, da bi nam Bog odpustil grehe in nam podaril življenje.

Sledil je obred pepeljenja. Vsakomur je s pepelom duhovnik na čelo narisal znamenje križa in ob tem spregovoril: »Spreobrni se in veruj evangeliju!«

Kako lepo nam je v poslanici o postu spregovoril papež Frančišek! Za čas milosti nam predvsem naroča, naj se varujemo pred vseenostjo, ki postaja problem celotnega človeštva. Da nam namreč v našem udobju postaja vseeno za druge.

Papež Frančišek nam sporoča, da Bogu ni vseeno za svet, ki ga je ustvaril. Ljubi ga tako zelo, da pošilja svojega Sina za zveličanje vsakega človeka.

Papež nas v poslanici spodbuja, naj poslušamo Božjo besedo in prejemamo zakramente. Ko želimo biti dobri, pri tem ne pozabimo najbližjih. Papež nas svari pred splošno ljubeznijo, ki si »prizadeva« nekje daleč po svetu, pozablja pa na Lazarja, sedečega pred svojimi zaprtimi vrati.

Ko se trudimo, da bi naše srce postajalo podobno Jezusovemu usmiljenemu srcu, nam sveti oče naroča troje: molitev, dobra dela in spreobrnitev. S ponižnim priznanjem svoje revnosti in s prošnjo za Božjo milost se odpremo brezmejni Ljubezni.

»Dragi bratje in sestre, zato želim v tem postnem času z vami prositi Kristusa z besedami: »Fac cor nostrum secundum cor tuum«; »Upodobi naša srca po svojem srcu« (iz litanij Srca Jezusovega). Tako bomo imeli močno in usmiljeno srce, budno in velikodušno, ki ne pusti zapreti se vase in ne zapade v vrtinec globalizacije brezbrižnosti.
To vam želim ter zagotavljam svojo molitev, da bi vsak vernik in vsaka cerkvena skupnost z dobrimi sadovi prehodila pot postnega časa, hkrati pa prosim, da molite zame. Naj vas Gospod blagoslavlja in Marija naj vas varuje,« nam piše papež Frančišek.

(P. Grimani)

Fotografije