Novice
13. februar 2015
Blagor nam, ker nam Bog odpušča "Marija je bližnjica k Bogu – prej pridemo v prijateljski odnos z živim Bogom, kot če smo brez nje. Brez nje je ta pot zelo dolga, morda celo nedosegljiva," je v uvodu v poldeveto mašo v Baziliki povedal p. Polikarp Brolih.

Pater Polikarp je pridigal ob berilu, ki je del poročila o prvem grehu naših staršev, Adama in Eve. Slišali smo: »Od vseh dreves v vrtu smeta jesti, samo od drevesa spoznanja ne.« Kača, satan, je ženi rekla: »Če bosta jedla, se vama bodo odprle oči in bosta kakor Bog.« Eva je jedla in dala tudi možu. Tako se včasih prikazuje, da je Eva izvir greha, vendar ni tako; oba sta slišal prepoved.

Zato se morda zdi, da je po grehu žene človeštvo izgubilo prijateljstvo z Bogom. A po ženi je Bog podaril svetu nekaj veliko lepšega. Žena je rodila Odrešenika. Po ženi je bil svet blagoslovljen in tako je še vedno, je povedal p. Polikarp.

Človeka je v nesrečo pripeljala nezvestoba Bogu. Kdorkoli dela proti vesti, greši; sebi kliče nesrečo. Nam, ki verujemo, pa je Bog povedal, da se rešujemo, če ponižno priznavamo svojo grešnost in ga prosimo odpuščanja. To je velik dar. Človek brez Boga, ki ga bremeni velik greh, ne ve, kam naj se obrne. Človeku, ki ponižno poklekne pred njim, Bog odpusti. Ljubezen do Boga in skesanost uničita naše grehe kot ogenj suho travo.

Marija nam pomaga pri tem. Marija skrbi za nas, ker smo njeni otroci. Stopajmo skozi življenje z njo v roki, ona je kažipot in naša moč. Cilj je živi Bog in Marija je vesela, če ji zaupamo to pot. Amen.

(P. Grimani)

Fotografije