Novice
11. februar 2015
Romanje bolnikov: »Tudi na Brezjah se stikata nebo in zemlja.« Danes, na god Lurške Matere Božje, so se verniki v polni Baziliki na Brezjah zahvaljevali za zdravje in prosili zanj.

K Mariji Pomagaj so ob svetovnem dnevu bolnikov romali z ljubeznijo in vero, s katero se množice trpečih zatekajo v Lurd. Slovesno deseto sveto mašo je ob somaševanju duhovnikov in diakonov daroval stiški opat Janez Novak. V pridigi je zbranim vernikom zaželel, da bi začutili, kako nas Jezusova mati jemlje v naročje. Tako nas tolaži ter navdaja z upanjem in veseljem.

Romarje je na svetovni dan bolnikov in invalidov uvodoma pozdravil dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča. Kot je povedal, smo zbrani pri Mariji, ki je naša Mati, kličemo pa jo tudi Zdravje bolnikov in ji danes še posebej priporočamo svoje trpljenje. Naj bo to romanje vir novih moči in milosti za nadaljnje življenje.

V molitev smo vključili tudi vse bolne in trpeče, ki poti k Mariji Pomagaj ne zmorejo več. Kot je dejal p. Janez Novak, gre posebna zahvala tistim, ki so bolnim omogočili, da so danes tukaj, in so, kot pravi papež Frančišek, »slepim oko in kruljavim noga.«

Opat Novak se je zahvalil bolniškim duhovnikom, ki so bolnim v tolažbo in oporo, ki jih obiskujejo in jih spremljajo na romanjih. Izrazil je veselje ob imenovanju dveh slovenskih duhovnikov za Lurška kaplana: msgr. Mira Šlibarja, ki je z bolnimi tudi danes romal na Brezje, in zamejskega duhovnika Karla Bončina.

Čeprav mnogi nudijo pomoč bolnim in trpečim, je stisk in osamljenosti še vedno veliko. Opat Novak je zdravim sporočil, da je čas, ki ga preživljajo ob bolniku, milosten tudi za tistega, ki bolnega ljubeznivo spremlja. »Vam, drage preizkušane sestre in bratje, pa bi rad povedal, da se tudi na Brezjah stikata nebo in zemlja.«

Povedal je, kako je na Brezje romal s starši in se čudil berglam, ki so visele po stenah v zahvalo. Starši so mu pojasnili, da so bergle pustili tisti, ki so bili na Marijino priprošnjo tu čudežno ozdravljeni. »Takrat se je v moji otroški duši zganilo veliko občudovanje Božje moči in občudovanje mogočne Marijine priprošnje.«

Kot je povedal p. Novak, so številne, zdaj zapisane milosti samo majhen del čudežev, ki se pri Mariji Pomagaj dogajajo vsak dan. Zahvalil se je spovednikom, ki omogočajo ljudem, da doživijo dotik nebes. Služenje bližnjemu, naj bo to v spovednici ali med strežbo ob bolniški postelji, je naporno, a to je velika hoja k svetosti, je ob besedah papeža Frančiška pridigo sklenil opat Janez Novak.

»Sledimo, dragi bratje in sestre, papeževemu vabilu in po njegovem zgledu vse bolnike izročimo Marijinemu materinskemu varstvu in jo vedno znova kličimo z njenim prelepim imenom: Marija Pomagaj. Amen.«

Ob koncu svete maše je bil blagoslov 70 klekljanih golobov, posebne instalacije ob 70-letnici konca druge svetovne vojne. Gospa Tanja Oblak, avtorica projekta, se je zahvalila vsem, ki so ji pri delu pomagali. Kot je povedala, je pri projektu sodelovalo 70 klekljaric, ki so 1750 ur dela pridnih rok vložile v to instalacijo. Golobi, spleteni iz tankih nitk, so krhki, a nosijo močno sporočilo: za mir si moramo vedno znova prizadevati.

Instalacija bo nekaj časa na ogled na Brezjah, potem pa sporočilo miru z Brezij ponesla naprej po Sloveniji.

(P. Grimani)

pridiga p. Janez Novak

Prenesi MP3 datoteko

nagovor Tanja Oblak

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije