Novice
08. december 2015
Slovesna sveta maša ob prazniku Brezmadežne Večerno sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Današnja večerna sveta maša ob prazniku Brezmadežnega spočetja Device Marije je bila še posebej slovesna, saj se danes začenja tudi izredno sveto leto usmiljenja. Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.
V uvodnem delu je vernike, zbrane v baziliki Marije Pomagaj, nagovoril rektor brezjanskega svetišča dr. p. Robert Bahčič. Današnji praznik je slovesen tudi za Frančiškove brate, ki so veliki častilci Device Marije.
Škof Šuštar je v svoji pridigi poudaril pomen Marijinega spočetja, s katerim se je začelo odrešenje. »Praznik, ki je v adventnem času, je posebej pomemben, ker kaže na Marijo, ki je zvezda, nova luč, luč upanja in tolažbe. Danes še posebej, saj se začenja sveto leto usmiljenja. Ko občudujemo Marijo Brezmadežno, ob njej želimo biti tudi sami brezmadežni. In Cerkev nam daje to priložnost s svetim letom usmiljenja. Kako se Gospod sklanja na nas, koliko je njegovih iznajdb ljubezni, da se nam približa in nam pomaga živeti sveto življenje. Za vse to se Bogu zahvaljujemo.«
Današnji dan obeležujemo tudi 61. obletnico posvetitve oltarja pred podobo Marije Pomagaj, ki ga je 1954. leta blagoslovil škof Anton Vovk. Ob koncu svete maše je škof Šuštar ponovno blagoslovil Marijin oltar.

Po koncu svete maše je v dvorani nad zakristijo potekala predstavitev knjižne novosti, ki smo jo v Založbi Romar izdali ob izrednem svetem letu usmiljenja. V knjižici »Sveto leto usmiljenja: 8. december 2015 – 20. november 2016« so zbrani vsi pomembni poudarki o svetem letu v katoliški tradiciji. Ob knjižici je izšla tudi zloženka »Romarski spremljevalec skozi sveto leto 2015-2016«, v kateri so navedene lokacije vseh 14 svetih vrat v Sloveniji.
Romarji, ki bodo poromal k svetim vratom, bodo lahko zbirali žige in s tem dobili potrdilo. Danes začeto sveto leto je za nas Slovence pomembno ravno zato, ker bomo k svetim vratom lahko romali tudi v Sloveniji.

Pripravila: NK

Pridiga ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Franca Šuštarja

Prenesi MP3 datoteko

Fotografije