Novice
06. december 2015
"Luč nam zasije z Gospodovim rojstvom." V galeriji Romarskega urada na Brezjah smo nocoj odprli razstavo jaslic, božičnih okraskov ter božičnih znamk in kuvert.

Danes je druga adventna nedelja in verniki smo v pričakovanju Jezusovega rojstva. Zato je odprtje razstave jaslic, božičnih okraskov ter božičnih znamk in kuvert postavljeno v pravi čas in prostor, saj Brezje s svojim muzejem jaslic veljajo za središče slovenskega jasličarstva. Razstavo je pripravil Romarski urad Brezje v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Brezje in posamezniki, ki so svoje jaslice, okraske in znamke ponudili na ogled.
Prve jaslice je v začetku 13. stoletja postavil sveti Frančišek, na slovenskem pa so jih prvi postavili jezuiti v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani v 17. stoletju, je v uvodnem delu dejala Andreja Eržen Firšt, direktorica Romarskega urada. Bernarda Podlipnik, članica KS Brezje, je izrazila navdušenje nad sodelovanjem Romarskega urada, Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, krajevne skupnosti in posameznikov. Pred uradnim odprtjem je razstavo blagoslovil dr. p. Robert Bahčič, rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča.
Razstava bo odprta do 6. januarja 2016.

Odprtje razstave so s svojim petjem obogatili otroci in mladina pevskega zbora Spominčice, ki ga vodi domačinka, gospa Metka Magdič. Dobrote za pogostitev po odprtju pa je prispevala gospa Silva Potočnik iz Brezij.

Naj čas do Božiča mine v miru in veselem pričakovanju.

Pripavila: NK

Fotografije